Un pachet de Dunhill care costa 16,5 lei are un preţ de 17 lei acum.
Un pachet de PALLMALL costă cu 50 de bani mai mult – 15 lei.

Scumpirile se aplică tuturor brandurilor de ţigarete de la British American Tobacco: Kent, PALLMALL, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans, Viceroy şi Vogue.

Precedenta scumpire a ţigărilor de la BAT, cel mai mare producător local, a fost în octombrie 2015.  Când BAT scumpeşte ţigările, ceilalţi doi mari producători locali, Philip Morris şi JTI, îl urmează, cu o întârziere de câteva zile, cel mult săptămâni.

Printre cele mai ieftine ţigări din UE. Scumpirile vor continua

Cu un preţ mediu al ţigărilor de 3,5 euro pe pachet, România este printer cele mai ieftine ţări din UE. Cele mai scumpe sunt UK, cu peste 10 euro pe pachet, Olanda şi Belgia cu circa 6 euro pe pachet. Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria, cu 3 euro pe pachet, şi ţările baltice. În România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe ce revin statului.

Acciza specifică datorată pentru mia de țigarete a fost majorată de la 1 aprilie cu 4,7%, de la 314 lei la 329 lei, prin ordin al ministrului Finanțelor. Majorarea nu a condus la scumpirea pachetelor de țigări, acciza totală (implicit acciza minimă  – 97% din nivelul acizei totale), rămânând aceeași, de 430,71 lei pe mia de țigarete. Pentru țigarete acciza totală este calculată în funcție de acciza specifică și cea ad-valorem (14% din prețul de vânzare cu amănuntul declarat pe pachet).

La începutul anului, pentru a nu fi confruntat cu scăderea veniturilor din comercializarea tutunului în urma micșorării TVA de la 24% la 20%, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a convenit cu producătorii o majorare de accize menită a compensa acest efect.

Astfel, potrivit Codului Fiscal, acciza totală pentru țigarete a fost majorată în 2016 cu 18,69 lei/1000 de țigarete (0,37 lei/pachet; 0,44 lei, incluzând și TVA-ul aferent) sau 4,5%, anulând practic efectul micșorării TVA (de aproximativ 0,45 lei).

Majorarea accizei totale convenită la începutul anului acoperă efectul creat de majorarea accizei specifice cu 15 lei pe mia de țigarete.

Acciza specifică este majorată în fiecare an pe data de 1 aprilie, în funcție de evoluția prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul (WAP) aferent anului precedent. Astfel în 2015, acesta a fost de 14,487 lei/pachet, cu aproximativ 50 de bani peste cel din 2014, de 13,9 lei/pachet, preț folosit ca bază de calcul pentru acciza specifică valabilă pentru perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016.

Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. Noi, încă din 2016, suntem la nivelul anului 2018, când programul de convergenţă ar trebui să fie încheiat.

De la 1 ianuarie 2017, acciza totală se va majora din nou, la 435,58 lei/1000 de țigarete. Atunci va avea loc și următoarea majorare a prețului la țigări cauzată de creșterea povarei fiscale.

Începând cu anul următor, 2018, “nivelul accizelor se va actualiza anual cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie”. Actualizare care nu se va aplica, însă, în perioade deflaționiste, în cazul în care în ultimele 12 luni are loc scăderea prețurilor de consum, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare.