Jubileul celor 160 de ani de la crearea Marinei Militare Române a fost marcat printr-un ceremonial militar, la sediul din Bucureşti, urmat de dezvelirea unei plăci aniversare şi lansarea medaliei aniversare „Forţele Navale Române – 160 în Serviciul Patriei”, emisă de Monetăria Statului, precum şi prin prezentarea volumului de studii istorice „Statul Major al Forţelor Navale -160 de ani de datorie împlinită” de către Muzeul Naţional al Marinei Române, arată sursa anterior menționată.

În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, unor militari din Forţele Navale Române (FNR) le-au fost conferite medalii şi distincţii militare, la sfârşitul evenimentului aniversar.

Cine a fost prezent la festivitate

„La festivitate, au participat ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, şefii categoriilor de forţe aeriene şi terestre, reprezentanţi ai unor structuri centrale din MApN, comandanţi de mari unităţi din Forţele Navale Române”, se arată în comunicatul de presă.

Concomitent, la sediul Muzeului Naţional al Marinei Române din Constanţa, a fost organizată joi Ziua Porţilor Deschise, în cadrul căreia a fost prezentată expoziţia fotodocumentară „Statul Major al Forţelor Navale – o istorie în 160 de ani”.

„Statul Major al Forţelor Navale este structura care stabileşte obiectivele şi direcţiile de dezvoltare ale FNR, precum şi modul în care marinarii militari acţionează. De asemenea, SMFN a fost şi va rămâne farul ce luminează calea evoluţiei FNR, dar şi portul în care sunt ancorate tradiţiile marinăreşti ale României”, a subliniat şeful Marinei Militare, contraamiral de flotilă Mihai Panait, în alocuţiunea rostită cu acest prilej.

A fost lansată și o medalie

”Medalia aniversară „Forțele Navale Române – 160 de ani în Serviciul Patriei”, realizată de Monetaria Statului, a fost lansată astăzi, 22 octombrie, la sediul Statului Major al Forțelor Navale Române, în cadrul unei ceremonii militare.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare Române moderne la ordinul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a unificat Flotila Moldovei cu cea a Ţării Româneşti, sub denumirea de Corpul Flotilei.

Pe cele două fațete ale medaliei sunt ilustrate chipul domnitorului și nava-școală „Mircea”, simbol al Forțelor Navale Române și Ambasador Onorific al României pe mările și oceanele lumii.”, se arată pe pagina de Facebook a Forțelor Navale Române.