În urma apariţiei în presă a rechizitoriului din dosarul Caracal, DIICOT a realizat o anchetă pentru a afla cum a fost posibil acest lucru. În urma investigaţiilor, a reieşit că nici procurorii, nici reprezentanţii Tribunalului Olt nu au transmis în mass-media documentul, iar vina ar aparţine avocaţilor familiei Melencu.

Într-un comunicat de presă, DIICOT precizează că:

“La data de 03.02.2020, președintele Tribunalului Olt a transmis procurorului șef adjunct DIICOT o adresă cu privire la verificările efectuate în legătură cu modalitatea în care rechizitoriul în dosarul Caracal a fost transmis reprezentanților mass media.

În respectiva adresă, conducerea Tribunalului a precizat că, în conformitate cu dispozițiile art.10 C.P.P., art.93 C.P.P., art. 94 C.C.P. precum și cu dispozițiile art.161 și art.93 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești aprobat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1375/2015, copia rechizitoriului a fost transmisă în format electronic, de grefierul șef al secției penale, la cerere, apărătorilor aleși ai părții civile M.M.G. și că personalul instanței nu a transmis reprezentanților mass media o copie a actului de sesizare a instanței.”

M.M.G. este Melencu Monica Georgeta, mama Luizei Melencu, prima dintre victimele lui Gheorghe Dincă.

Bogdan Licu: Este de neconceput că rechizitoriul a ajuns în presă

Pe 27 ianuarie, procurorul șef adjunct al DIICOT a dispus verificări privind “modul în care actul de sesizare a instanței în dosarul Caracal a fost comunicat în cadrul direcției și cu privire la posibilitatea ca acesta să fi fost transmis de către personalul instituției reprezentanților mass-media sau altor persoane”.

Procurorul general interimar Bogdan Licu spunea, pe 20 ianuarie, că “este de neconceput” că rechizitoriul în cazul Caracal a ajuns în presă și că acesta este „exagerat de public”. În același context, în care a vorbit despre scurgerea de informații din anchete, Licu a susținut că actul de sesizare a instanței în cazul Colectiv a dispărut din calculatorul procurorului.