Un proiect de lege privind eliminarea condiţionarea acordării indemnizaţiei lunare urmaşilor şi părinţilor eroilor căzuţi la datorie de realizarea unor venituri mai mici de 50% din câştigul salarial mediu brut a intrat, miercuri, în dezbaterea Senatului.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentari ai PNL, USR PLUS şi UDMR.

„Un stat demn, puternic şi liber nu are dreptul să fie meschin cu eroii săi”

Mai exact, propunerea legislativă a acestora vizează modificarea art. 18 din Legea nr.168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Nicoleta Pauliuc, senator PNL, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi iniţiator al proiectului: „Urmaşii eroilor militari care şi-au pierdut viaţa pe front primesc în prezent o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut doar dacă au venituri lunare mai mici de 50% din valoarea acestuia.

Prin această iniţiativă legislativă vom elimina această nedreptate, astfel încât urmaşii eroilor noştri – copiii, părinţii, soţia sau soţul să aibă dreptul la această indemnizaţie, indiferent de veniturile pe care le realizează. Vă mulţumesc, în numele a 53 de familii care vor beneficia de efectele acestei iniţiative. Un stat demn, puternic şi liber nu are dreptul să fie meschin cu eroii săi. PNL va vota această iniţiativă.”

„Militarii trebuie să aibă siguranţa că urmaşii lor vor avea parte de o stabilitate financiară”

George Mîndruţă a spus, la rândul său, că proiectul urmăreşte eliminarea condiţiei discriminatorii care stabileşte că urmaşii militarilor căzuţi pe câmpul de luptă trebuie să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din salariul mediu brut, a precizat şi George Mîndruţă, senator USR PLUS.

„Prin această propunere legislativă se urmăreşte eliminarea condiţiei discriminatorii, care stabileşte că urmaşii militarilor căzuţi pe câmpul de luptă să realizeze venituri lunare mai mici de 50% din salariul mediu brut.

Cu toate că nimic nu poate compensa suferinţa acestor familii, militarii trebuie să aibă siguranţa că urmaşii lor vor avea parte de o stabilitate financiară. Din acest motiv, vă invit să votaţi pentru această iniţiativă legislativă. Grupul USR PLUS o va face”, a precizat senatorul USR PLUS.

Proiectul de lege va ajunge la vot în şedinţa de luni, 28 iunie. Senatul este primă Cameră sesizată.

Sursă foto: Ministerul Apărării Naţionale, Facebook