Preşedintele Vladimir Putin a acordat recent un interviu postului NBC, în care i-a acuzat pe americani că ei se comportă agresiv, nu ruşii.

“Imaginaţi-vă ce ar fi dacă ne-am trimite trupele aproape de graniţele voastre. Cum aţi reacţiona?”

Întrebat de jurnalistul NBC dacă va promite că nu va mai trimite alte trupe ruseşti pe teritoriul suveran al Ucrainei, Vladimir Putin a indicat clar că exerciţiile militare din Crimeea au avut loc pe un teritoriu deţinut de Rusia. În schimb, Statele Unite au trimis militari peste Ocean, aproape de graniţele ruseşti.

“Am spus noi că plănuim să ne trimitem forţele armate undeva? Noi am făcut exerciţii pe teritoriul nostru. Cum de nu este clar acest lucru? O să repet asta, ca să audă toţi telespectatorii dumneavoastră asta. (…)

Noi am făcut exerciţii militare pe teritoriul nostru. Imaginaţi-vă ce-ar fi dacă ne-am trimite trupele aproape de graniţele voastre. Cum aţi reacţiona? Noi nu am făcut asta. Am fost pe teritoriul nostru. Voi aţi realizat exerciţii militare în Alaska. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Dar acum aţi trecut Oceanul şi aţi adus mii de militari şi mii de unităţi de tehnică militară lângă graniţele noastre. Şi tot voi consideraţi că noi ne comportăm agresiv, dar voi nu”, a declarat Vladimir Putin în interviul acordat jurnalistului Keir Simmons de la NBC News.

Preşedintele Zelenski se teme că Rusia se pregăteşte să cucerească oraşe din Ucraina

Ulterior, într-un interviu acordat reprezentanţilor France-Presse, Reuters și Associated Press, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că Rusia şi Belarus s-ar pregăti pentru cucerirea unor oraşe din Ucraina.

Mai exact, este vorba despre exerciţiul militar ruso-belarus Vest 2021, unde ar urma să fie exersate variante de cucerire a oraşelor ucrainene Kiev, Odesa sau Harkov. Provocările vor avea loc la jumătatea lunii septembrie, atunci când se va desfăşura exerciţiul militar.

“Dacă ne adresăm rușilor, ei spun: Nu avem noi treabă cu asta. Vorbiți cu tovarășii din Republicile Donețk și Lugansk. Atunci întrebarea este: Dar Vest-2021? Exercițiul? Voi îl conduceți. Nici Donețk și nici Lugansk.

Și atunci, spuneți-mi, de ce, în baza informațiilor pe care le primim, la exercițiu vor fi exersate opțiuni pentru o posibilă capturare a orașelor Kiev, Odesa și Harkov? Pur și simplu mă întreb, cum puteți să spuneți un lucru și să faceți altul?”, le-a spus Volodimir Zelenski jurnaliştilor străini.

Zelenski a admis că, în opinia sa, Rusia nu este interesată de un război la scară largă.

Sursa foto: Dreamstime