Este informația momentului din Rusia, după ce s-a aflat că președintele Uniunii Africane, Macky Sall, s-a întâlnit vineri, 3 iunie, cu liderul Rusiei, Vladimir Putin. Cei doi au purtat discuții atât privind războiul din Ucraina, cât și criza alimentară ce se prevede pe teritoriul african după ce Ucraina și Rusia au blocat exporturile de cereale în această parte a lumii.

S-a întâlnit cu Putin! Informația momentului la nivel mondial

Senagalezul Macky Sall i-a cerut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să conştientizeze că naţiunile africane sărace sunt victime ale conflictului din Ucraina, în contextul limitării exporturilor de alimente, transmite Le Figaro.

„Am venit să vă spun să conştientizaţi faptul că ţările noastre sunt victime ale acestei crize la nivel economic”, a transmis Macky Sall lui Putin în cadrul unei întâlniri care a avut loc vineri în staţiunea Soci, situată pe litoralul rus al Mării Negre.

De asemenea, liderul african a îndemnat şi naţiunile occidentale să anuleze sancţiunile impuse Rusiei în sectorul exporturilor de alimente. Vizita fusese anunțată de mai multe zile. Încă de marți, preşedintele Uniunii Africane s-a declarat preocupat de efectele pe care noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei le vor avea asupra achiziţionării de alimente de către naţiunile sărace din Africa.

Printre sancţiunile decise de Uniunea Europeană se numără excluderea companiei Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul internaţional de tranzacţionare SWIFT. Acest lucru va afecta ţările africane care fac achiziţii din Rusia.

„Când este perturbat sistemul SWIFT, acest lucru înseamnă că, indiferent dacă există produse care pot fi cumpărate, plăţile devin complicate, chiar imposibile. Aş vrea să insist să fie găsite soluţii adecvate”, a mai spus Macky Sall.

Scopul vizitei din Rusia

„În acelaşi spirit, Uniunea Africană a acceptat cererea preşedintelui (ucrainean n.r.) Volodimir Zelenski de a adresa un mesaj organizaţiei prin videoconferinţă, a cărui dată şi condiţii vor fi convenite de comun acord”, se arată într-un comunicat.

La momentul actual, o criză fără precedent a cerealelor a început, iar țările africane sunt cele mai afectate. Pe de altă parte, deși Rusia a blocat 20 de milioane de tone de grâu în portul ucrainean Odesa, tot Vladimir Putin este cel a acuzat în repetate rânduri Occidentul că este responsabil pentru perturbarea aprovizionării mondiale cu cereale și îngrășăminte.

Invitația lui Vladimir Putin, criticată de Executivul comunitar

Sall le-a spus europenilor că penuria de îngrășăminte și aprovizionare cu alimente în Africa este deja „foarte serioasă și alarmantă” și că narațiunea rusă care dă vina pe UE „este acolo”, lucru care a generat reacții în lanț. Ursula von der Leyen a recunoscut la finalul summitului că această abordare a lui Vladimir Putin „este o manipulare completă a Rusiei, deoarece singurul motiv pentru care ne confruntăm cu o criză alimentară este din cauza acestui război brutal și nejustificat împotriva Ucrainei” și în acest sens a clarificat că UE nu a impus nicio sancțiune produselor alimentare.