Tabla a fost descoperită în Croaţia, într-o grotă de pe ţărmul Mării Adriatice. Partea care s-a păstrat constă în 30 de fragmente din fildeş gravate cu semnele zodiacale. Arheologii au petrecut mai mulţi ani pe sit, dezgropând şi reconstituind cu migală bucăţile tablei astrologice. Purtând înscrisuri în stilul greco-roman, fragmentele rămase din placă includ reprezentări ale zodiilor Racului, Gemeni şi Peşti.

Fragmentele din tabla astrologică au fost descoperite alături de o serie de simboluri falice de sorginte elenistă şi de nişte vase de băut, de asemenea în stilul vechilor greci.

"Astrologul care folosea această tablă îi arată persoanei interesate care este poziţia planetelor, a Soarelui şi a Lunii, informaţii folosite pentru a face previziuni,"explică Alexander Jones, profesor la Institutul pentru studiul Antichităţii de la New York University. "Această tablă zodiacală este însă probabil mai veche decât toate celelalte descoperite până în prezent din lumea greco-romană", a adăugat el.

Această table astrologică a fost descoperită într-o peşteră a cărei intrare era blocată şi care nu a fost explorată vreme de 2.000 de ani. Alexander Jones şi Stašo Forenbaher, cercetător în cadrul Institutului pentru cercetări antropologice din Zagreb, prezintă această descoperire în ultimul număr al publicaţiei Journal for the History of Astronomy.
SURSA: Agerpres