Pe de-o parte, șeful statului a lăudat creșterea alocațiilor pentru copii și numește inițiativa drept ”un amendament care aduce beneficii reale pentru milioane de familii din România”, dar și ”o victorie importantă a opoziției”, pentru că amendamentul respectiv a fost propus și obținut de PNL.

Pe de altă parte, însă, Klaus Iohannis a catalogat bugetul de stat drept „bugetul rușinii naționale”. „Există și aspecte de neconstituționalitate. Bugetul rușinii naționale are aspecte clare de neconstituționalitate, nu se respectă obligații asumate de România către UE, se încalcă drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizării. Pentru toate acestea voi sesiză azi CCR”, a fost declarația președintelului țării.

„Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că bugetul este construit în mod superficial, bazat pe cifre supraestimate în raport cu realitățile economice, neglijează investițiile și prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de școli, spitale, grădinițe, adică tocmai ceea ce PSD a promis și nu face. Este inacceptabil să vinzi iluzii românilor și să prezinți bugetul pe 2019 drept un buget al investițiilor, când, în realitate, bugetul prevede reducerea semnificativă a investițiilor din fonduri naționale la nivel local față de anul 2018”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Majorările pe care le-au suferit, oficial, alocațiile copiilor, anul acesta, sunt  –  300 de lei pe lună pentru copiii până în doi ani, copiii cu vârsta de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, 300 de lei pentru copiii cu handicap, de până în 18 ani. Actul normativ se aplică deja, dar conform legilor, majorarea s-ar produce din luna după intrarea în vigoare a normelor bugetului de stat pe 2019.

Sesizarea făcută de Iohannis va fi dezbătută de CCR tocmai pe 6 martie 2019, așadar, pentru cei care sperau să primească bani mai mulți în luna martie, șansele sunt foarte mici. Cel mai sigur, începând cu data de 1 aprilie 2019, alocațiile vor fi mărite, scrie Fanatik.ro.

Te-ar putea interesa și: