Ministerul Muncii anunță că data de 29 noiembrie 2021 a fost declarată zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Astfel, angajații de la stat vor putea beneficia de o minivacanță de 1 decembrie, care se întinde 4 zile consecutive.

„Guvernul a stabilit ca data de 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, având în vedere că marți, 30 noiembrie, și miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii”, anunță Ministerul Muncii.

Totodată, sursa citată precizează că ziua liberă nu va fi aplicată în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, dar nici magistraților care au procese cu termen până în ziua respectivă.

„Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie sau participanţilor în aceste procese.

Persoanele care nu vor beneficia de ziua liberă

De asemenea, la solicitarea justificată a conducătorului instituției sau autorității publice, prevederea potrivit căreia ziua de 29 noiembrie este zi liberă ar putea să nu se aplice”, mai precizează sursa citată.

Ministerul Muncii subliniază și ce se întâmplă cu operațiunile de plată sau de debitare care au loc pe 29 noiembrie 2021.

„Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, arată sursa citată

De menționat este faptul că toți angajații care vor beneficia de minivacanța de 1 decembrie urmează să recupereze ziua liberă oferită de la stat. Mai exact, programul de lucru al acestora ar urma să fie prelungit.

„Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021, potrivit planificărilor stabilite”, mai arată sursa citată.