Începând cu 2020 se interzice punerea pe piață a unor produse cum ar fi paiele de plastic, tacâmuri, pahare și farfurii, bețișoare de urechi sau bețișoare de amestecat băuturile. Statele membre trebuie să adopte planuri naționale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, iar pană în 2025 sunt obligate să retragă 95% din plasticul de unică folosință de pe piață.

Acordul a treucut în Parlamentul European cu 560 voturi pentru, iar producătorii vor trebui să plătească pentru colectarea ambalajelor de plastic și vor primi ajutor pentru a dezvolta modalități alternative de ambalare. Produsele ce conțin plastic vor fi etichetate pentru informarea consumatorilor despre impactul de mediu și despre modalitățile de reciclare.

CITEȘTE ȘI Breaking News! Decizia o vizează direct pe Kovesi! Rezultatul negocierilor pentru funcția de procuror-șef european

“Poluarea cu plasticul de unică folosință este o povară imensă pentru echilibrul fragil al ecosistemelor și o amenințare serioasă la adresa sănătății populației. Plasticul poluează oceanele, apele curgătoare, pădurile și orașele. Deșeurile din plastic se descompun în mici particule numite micro-plastic care se împrăștie peste tot. Mai grav este că micro-plasticul poate ajunge și în hrana umană dacă este consumat de pești și animale. Cetățenii își doresc să le protejăm viața și, astăzi, Comisia de mediu și Parlamentul European au demonstrat că pot face asta, restricționând folosirea plasticului de unică folosință. Nu suntem împotriva plasticului în general, acesta se regăsește în majoritatea produselor de la avioane la mochetă și mașini, însă circuitul plasticului trebuie reglementat astfel încât acesta să nu mai ajungă în natură,” a declarat Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu.

Dacă acest acord nu va fi contestat de către celelalte instituții europene atunci directiva va trebui transpusă de fiecare stat membru al Uniunii.

CITEȘTE ȘI Cum își plătesc taxele locuitorii cele mai bogate comune din România. Fără stat la cozi și calculator