La sfârșitul primăverii și început de toamnă. Nu în plin sezon. Așa sunt lansate programele prin care românii pot cumpăra șapte zile pe litoral la prețuri cu până la 50% mai mici faţă de cele din vârf de sezon. Iar cel mai la îndemână exemplu este ”Litoralul pentru toţi”, lansat recent de reprezentanții Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Potrivit acestora, tarifele maxime pentru zona Mamaia – Constanţa – Eforie, ajung, pentru un sejur șase nopţi, până la  235 lei la hotel de 2 stele şi 265 lei la 3 stele, fără mic dejun. În cazul celor care își doresc și mic dejun, prețurile sunt puțin mai mari: 315 lei la 2 stele, 425 lei la  3 stele și 485 lei la 4 stele.

De asemenea, în sudul litoralului (staţiunile Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche), tarifele ajung , pentru un sejur de șase nopţi, până la 179 lei la hotel de 2 stele, 199 lei la 3 stele, fără mic dejun și puțin mai mult pentru pachetele cu mic dejun, respectiv 269 lei la 2 stele, 329 lei la 3 stele, 379 lei la 4 stele şi 469 lei la 5 stele.  

De Rusalii, pe litoral

De această ofertă au profitat și turiștii care au ales să plece într-o scurtă vacanță de Rusalii. Astfel, hotelierii le-au pus la dispoziție 50.000 de locuri de cazare, la preţuri reduse. Totuși, potrivit FPTR, multe terase nu au fost deschise, astfel că aspectul unor stațiuni nu a fost tocami atrăgător. ”În Bulgaria, toţi deschid în acelaşi timp. Ar trebui să fie şi la noi la fel, dar terasele sunt lăsate să deschidă atunci când vor ele. Înţeleg că toată lumea vrea să facă profit, dar noi, hotelierii, facem eforturi să aducem turiştii, iar ceilalţi doar profită în vârf de sezon”, spuneau aceștia, potrivi Agerpres.

Un alt segment accesat pentru vacanța de Rusalii a fost pachetul turistic în Europa, care să cuprindă și un parc de distracții în ofertă. Așadar, potrivit agenției Perfect Journey, cel mai căutat parc de distracții a rămas Disneyland Paris, peste 1.000 de pachete turistice fiind vândute pentru această perioadă. Românii au ales cu precădere cazarea la hotelurile din parc, iar pe locul al doilea în topul preferințelor pentru cazare au fost hotelurile partenere din vecinătatea Disneyland. Prețurile pachetelor pentru un adult au pornit de la 232,5 euro, ajungând până la 519 euro, pentru patru nopți de cazare și cinci zile de intrare în parc.

Locul al doilea în topul preferințelor familiilor de români în această minivacanță este ocupat de parcul Portaventura din Spania. Cei care încă nu au ajuns acolo și își doresc o vacanță plină de distracție, vor pregăti un buget de 656 de euro în plin sezon de vacanțe (26 iunie – 26 august). Acest tarif scade semnificativ, la 221 euro, pentru perioada 10 septembrie – 4 noiembrie.

Un alt parc accesat pentru vacanța de Rusalii este și  Europa Park din Germania. Aici, prețul unui pachet turistic pentru un adult costă 307 euro, timp de două nopți de cazare, cu mic dejun inclus și două zile de intrare în parc.