Lovitură totală pentru OMV Petrom! Anunțul venit chiar acum. ANAF: O înștiințăm că are …

OMV Petrom a anunțat că nu dorește să plătească taxa de solidaritate în România, iar direcția antifraudă efectuează un control la compania austriacă.

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a anunțat că acest control va avea loc pe o perioadă de 10 zile și că se are în vedere cifra de afaceri înregistrată de OMV Petrom anul trecut. Potrivit președintelui ANAF, cifra de afaceri trebuie să dovedească că această companie trebuie să plătească taxa de solidaritate.

„Direcția antifraudă face parte din ANAF. Începând de astăzi vor fi verificate multe societăți care ar trebui să se încadreze în ordonanță 186 verificăm modul de calcul a cifrei de afaceri și dacă se încadrează în acel prag de 75 % din total cifră de afaceri pe cele 4 coduri CAEN care sunt prevăzute în ordonanță 186.

Sunt niște verificări ample. Am estimat că ele durează undeva în jur de 10 zile. La finalul acestei perioade, eu cred că o să am o listă foarte clară cu câte societăți din România datorează contribuția de solidaritate, iar după aceea o să așteptăm termenul de 25 iunie care este prevăzut în ordonanță, când trebuie să fie declarat și achitată această contribuție.

Facem și verificări documentare. Avem și oameni care sunt pe teren și la OMV și la alte companii unde verificăm documentele.

Discutăm cu reprezentanții companiilor să vedem modelul de business, să vedem modul în care și-au calculat cifra de afaceri.

Noi avem clar legislația fiscală din România și știm cum trebuie să fie aplicată și acolo unde constatăm că ea nu a fost respectat le solicităm să-și facă calcule corecte”, spune Lucian Heiuș la Antena 3.

ANAF a trimis cei mai buni oameni la aceste controale

Președintele ANAF spune că aceste controale de abia au început, dar subliniază că pe teren au fost trimiși cei mai buni oameni din ANAF.

”După ce încheiem aceste verificări, o să notificăm fiecare companie și s-o înștiințăm că datorează această contribuție.

Niciodată nu s-a făcut această segmentare a cifrei de afaceri la companiile din aceste domenii, pentru că nu a existat o reglementare în acest sens.

Știm doar cifra de afaceri care a fost la toate companiile pe 2021 pe 2020, pe 2019, dar nu s-a făcut felierea ei pe domeniile de activitate care sunt strict prevăzute acuma în această ordonanță, pentru că nu era nevoie, nu existau reglementare legale pentru acest lucru bun.

Abia am început aceste verificări. Vă pot spune doar că am trimis pe cei mai buni oameni pe care îi aveam în ANAF, oameni specializați în aceste produse energetice, în acest tip de activități și la finalul verificărilor să știm cu certitudine cine se încadrează și cine nu în prevederile stricte ale acestei ordonanțe, discutând despre contribuția de solidaritate”, spune președintele ANAF.

ANAF preferă să nu comenteze legile

Tot la Antena 3, președintele ANAF, Lucian Heiuș, a fost întrebat dacă documentul a fost redactat greșit, însă acesta a subliniat că instituția pe care o conduce nu comentează legile.

”Deci ANAF-ul niciodată nici nu emite ordonanțe de urgență, nici nu adoptă legi, dar nici nu comentează legile.

Rolul Fiscului oriunde din lumea aceasta este să vegheze ca legislația care este în vigoare să fie respectată de toți.

Legile le face Parlamentul Guvernul prin ordonanță de urgență, iar eu, din poziția de președinte a Fiscului, nu comentez altceva”, a declarat președintele ANAF în cadrul emisiunii ”Decisiv” de la Antena 3.