Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că începând de luni vor fi făcute verificări la OMV, dar și la restul societăților care se încadrează în această Ordonanţă pentru a vedea dacă datorează sau nu taxa de solidaritate.

În două săptămâni se va afla dacă OMV datorează sau nu această contribuție

„Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul, ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă.

Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România, se finalizează şi se depun la 30 mai, dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă OMV-ul datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a declarat președintele ANAF pentru Digi24.

Șeful ANAF spune că OMV din Austria nu are „nicio legătură activitatea pe care o are în România și faptul că trebuie să plătească taxe aici”.

„OMV Petrom este o companie românească, singura legătură cu OMV din Austria este că deţine 51,15% din OMV Petrom, iar dividendele vor fi virate respectând acest procent, în rest, nu are nicio legătură activitatea pe care o are în România şi faptul că trebuie să plătească taxe aici, activitatea din Austria şi taxa să o plătească în Austria, pentru că acolo ar putea să fie alte condiţii”, a precizat Heiuș.

ANAF va porni executarea silită

De asemenea, Lucian Heiuş a precizat că în cazul OMV, dar și al celorlalte societăți care nu respectă prevederea și vor încerca „inginerii financiare”, ANAF va porni executarea silită.

„Pentru noi toate companiile sunt egale şi vom face aceste verificări foarte stricte şi foarte amănunţite cu specialiştii pe care îi avem, la toate societăţile care ar trebui să se încadreze şi să nu scape niciuna fără să plătească această contribuţie.

Şi dacă vor încerca să facă acele arhicunoscute inginerii financiare, vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”, a precizat șeful ANAF.