Decizia a fost adoptată în regim de urgență cu 371 de voturi „pentru”, 162 „împotrivă” și 37 de abțineri și este susținută de Comisia Europeană. Această modificare oferă statelor membre o mai mare flexibilitate în gestionarea populațiilor de lupi, în vederea reducerii impactului pe care creșterea acestora îl are în anumite regiuni și pentru o mai bună coexistență cu activitățile umane.
Comisia Europeană stabilește mai multe reguli pentru autoritățile naționale
Deși noul statut reduce nivelul de protecție impus la nivel european, autoritățile naționale rămân obligate să asigure menținerea unei stări de conservare favorabile pentru specie. În plus, fiecare stat membru are posibilitatea de a păstra nivelul actual de protecție prin propria legislație națională.
Consiliul Uniunii Europene a aprobat același text la 16 aprilie 2025. După publicarea noii directive în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aceasta va intra în vigoare în termen de 20 de zile, iar statele membre vor avea la dispoziție 18 luni pentru a transpune noile prevederi în legislația națională.
Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, în prezent, peste 20.000 de lupi trăiesc pe teritoriul Europei, iar numărul acestora este în creștere. Această reușită în domeniul conservării a generat însă tot mai multe conflicte cu oamenii, în special în sectorul zootehnic, acolo unde atacurile asupra animalelor domestice au devenit mai frecvente în anumite regiuni. Noua directivă încearcă să echilibreze nevoia de conservare a speciei cu cerințele comunităților rurale afectate.

Ministrul Fechet propune excluderea ursului brun de pe lista speciilor strict protejate pentru intervenţii locale rapide
Amintim că ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că urşii ar trebui scoşi de pe lista speciilor strict protejate în România, pentru a putea interveni rapid ori de câte ori populaţia este pusă în pericol.
Fechet a susținut că excluderea ursului brun din categoria speciilor strict protejate, aşa cum s‑a aplicat deja lupului după acordul instituţiilor UE, nu pune în niciun fel în discuţie starea favorabilă de conservare a amânduror specii în România. Totodată, a subliniat că, odată ce urşii ajung în intravilan, autorităţile locale — la decizia primarului şi în funcţie de gravitate — vor putea interveni imediat, fără trecerea prin etape succesive.