Noile norme UE pentru măsurarea impactului hainelor și încălțămintei asupra mediului. Comisia Europeană salută noile Reguli privind categoria amprentei de mediu a produselor (PEFCR) pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care au fost prezentate, miercuri, la Bruxelles, de către părțile interesate din sector, potrivit site-ului environment.ec.europa.

Norme UE pentru măsurarea impactului hainelor și încălțămintei

Aceste reguli introduc o metodă imparțială, bazată pe dovezi științifice, pentru a evalua impactul asupra mediului al îmbrăcămintei și încălțămintei pe întregul lor ciclu de viață, de la extracția materiilor prime, producție și logistică până la utilizare și sfârșitul duratei de viață.

Elaborate pe parcursul a cinci ani cu contribuții din partea industriei, ONG-urilor, organismelor naționale și cu sprijinul Comisiei, noile reguli tratează toate materialele în mod egal, fără a favoriza niciun tip specific de produs sau fibră.

Întreprinderile trebuie să-și măsoare amprenta de mediu

Acestea oferă o metodă consecventă și imparțială pentru ca întreprinderile să își măsoare amprenta de mediu. Acest lucru ajută întreprinderile să identifice domeniile în care se pot face îmbunătățiri, încurajează practici de proiectare și producție mai sustenabile și sprijină tranziția UE către o economie circulară competitivă.

Normele vor continua să fie rafinate în viitor

Normele UE vor continua să fie rafinate în viitor, în vederea includerii unor aspecte precum eliminarea microplasticelor și impactul asupra biodiversității, pentru a consolida și mai mult cadrul.

Inițiativa susține Strategia UE pentru textile durabile și circulare și se aliniază cu Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile, care își propune să facă produsele mai durabile, mai ușor de reparat și mai eficiente din punctul de vedere al resurselor.

Industria textilă, responsabilă de circa 20 % din poluarea globală

Se estimează că industria textilă este responsabilă de circa 20 % din poluarea globală a apei curate, din cauza produselor de vopsire și finisare.

Spălatul hainelor din materiale sintetice generează 35 % din microplasticele primare care ajung în mediul înconjurător. O singură încărcătură de rufe din poliester în mașina de spălat poate elibera 700 000 de microfibre de plastic care pot ajunge în lanțul alimentar.

Majoritatea microplasticelor provenind din textile este eliberată în timpul primelor spălări. Moda de consum se bazează pe producția de masă, prețuri foarte mici și volume mari de haine vândute, ceea ce înseamnă foarte multe prime spălări.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, produsele textile achiziționate în UE în 2020 au generat circa 270 kg de emisii de CO2 pe persoană. Asta înseamnă că produsele textile consumate în UE au generat 121 milioane de tone de gaze cu efect de seră.