Ministrul Muncii vine cu noi vești privind recalcularea pensiilor. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Raluca Turcan a anunțat că a emis ordinul de ministru prin care se începe evaluarea tuturor dosarelor de pensii din România.

Totodată, ea a subliniat faptul că această procedură nu este nouă și trebuia demarată încă din toamna anului 2019, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ministrul a explicat și ce înseamnă acest ordin de evaluare a dosarelor de pensii.

„Am emis astăzi ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019.

➡️ Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiași articol (90 de zile după publicarea legii).

➡️ Acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa premergătoare recalculării pensiilor. Obiectivul nostru este să realizăm recalcularea după o lege nouă, care să facă reformă în sistemul public de pensii și care să aducă echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic.

➡️ Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate. Am alocat acestui proces maximum 1 an și jumătate, suficient timp pentru ca noul proiect de lege a sistemului public de pensii, la care am început deja să lucrăm, să fie definitivat”, a scris Raluca Turcan pe pagina personală de Facebook.

Începe recalcularea pensiilor

Ministrul a mai adăugat că recalcularea pensiilro va fi făcută în jurul ”a două concepte cheie”. Este vorba despre contributivitate și echitate. De asemenea, Turcan a mai menționat că vor exista schimbări și în jurul pensiilor speciale.

În același timp, minitrul Muncii a ținut să mulțumească echipei sale pentru întregul efort depus pentru ca aceste schimbări să devină realitate.

„Reforma pe care o vom face se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate și echitate. Vom acționa pe două direcții principale:

🔵 Recalcularea după o nouă lege care va înlocui Legea 127 și estimăm ca în jumătate de an să avem deja un punct de vedere bine argumentat în acest sens;

🔵 Identificarea unei soluții legislative pentru a aduce și pensiile speciale la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant.

✅ Țin să mulțumesc echipei Ministerului Muncii care lucrează într-un ritm foarte intens la acest proiect, echipei Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale care vor avea de susținut efortul important de evaluare și apoi, de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din sistemul public”, a mai adăugat Turcan.