Marii crescători de porci sunt în alertă, după ce Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat vânzarea animalelor crescute în gospodăriile populaţiei către abatoarele autorizate, scrie agrointel. Ei se tem de apariţia unor boli, care ar putea să ducă din nou la impunerea unor restricţii la exporturile româneşti de carne. Autorităţile sanitar-veterinare susţin însă că nu este cazul să ne facem griji, pentru că traseul porcilor din gospodărie până la abator sau la târguri este atent monitorizat. Teoretic, cel puţin. Practic…

Pentru godpodăriile populaţiei, decizia ANSVSA ar putea fi însă un lucru bun, pentru că animalele pot fi vândute la abatoare, iar creşterea porcilor ar putea aduce venituri familiilor din mediul rural.

La sfârşitul lunii octombrie, efectivele totale de porci erau de 2,7 milioane de capete, din care peste 1,8 milioane de capete se găseau în fermele cu flux industrial, iar 300.000 în ferme familiale, potrivit datelor de la Minsterul Agriculturii. Cei mai mari jucători pe piaţa locală sunt Smithfield România şi Vegetal Trading (parte a grupului Marex Brăila).

Livrările de carne si produse procesate din carne de porc au fost întrerupte în 2003, după ce ţara noastră a recurs la vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Exporturile au fost reluate în acest an, însă în prezent doar o singură companie – Smithfield România, filiala locală a gigantului american Smithfield Foods- a fost autorizată de ANSVSA la export.

Potrivit ordinului 67 al Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din 26 octombrie 2012, mişcarea suinelor vii este permisă din exploataţiile nonprofesionale numai către alte exploataţii nonprofesionale, târguri de animale, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar în vederea vânzării către alte exploataţii nonprofesionale sau abatoare.

Mişcarea porcilor se va face numai după ce aceştia au fost inspectaţi de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. Transportul către abator, atunci când porcii trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de mai multe documente, printre care se numără certificatul de sănătate sau documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.