Atacul a fost detectat la începutul lui 2017, dar sistemul de comunicații al Ministerului de Externe fusese compromis din anul precedent, când hackerii au accesat peste 150 de conturi de email ale angajaților instituției, copiind mesajele și documentele atașate.

În acest fel, hackerii au obținut informații și date care ar putea fi folosite în atacuri viitoare, precum și o listă de ținte potențiale din instituțiile publice, se arată în raportul citat. Atacatorii au vizat conturile de email ale reprezentanților de rang înalt ai Ministerului de Externe de la Praga. Modul în care au acționat și metodele folosite sunt similare celor întâlnite, în acceași perioadă, în mai multe state europene.

Conturile de email ale angajaților Ministerului de Externe ceh au mai fost ținta și a unui alt atac din decembrie 2016. Hackerii au compromis atunci câteva sute de conturi. Potrivit serviciului de securitate ceh, ambele atacuri au fost parte a unor campanii de spionaj cibernetic orchestrate de FSB și GRU.

În timpul aceleiași campanii, au mai fost afectate conturile de email ale unor persoane care aveau legături cu Ministerul Apărării de la Praga, scrie Digi24.ro.