S-a ajuns la un acord pentru introducere certificatului digital COVID. Intră în vigoare de la 1 iulie

Luni, președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului și premierul Portugaliei au semnat textul final al certificatului verde european. Cu toate acestea, există țări membre ale Uniunii Europene care deja și-au deschis porțile pentru turiști dacă aceștia prezintă fie dovada vaccinării, fie un test negativ la coronavirus.

Printre aceste țări se numără și Grecia, care recunoaște deja adeverința de vaccinare. De la mijlocul lunii mai, barurile și restaurantee au fost deschise. Mai mult decât atât, spre sfârșitul lunii iunie, autoritățile speră ca zeci de insule să nu mai prezinte niciun caz COVID.

Croaţia, Spania dar şi Malta, prima ţară europeană care a atins imunitatea de turmă, recunosc şi ele certificatul de vaccinare înainte de 1 iulie. Italia cere însă test COVID negativ.

Certificatele digitale create de STS

Certificatele digitale create de STS au fost deja verificate şi validate cu succes de țările din Uniunea Europeană În codul QR pe care îl vor scana autoritățile din fiecare stat se vor regăsi doar informații esențiale.

Există trei categorii persoane care pot să descarce acest certificat de pe portalul web securizat pe care îl va dezvolta STS. E vorba de cele care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Au această posibilitate și persoanele care au un test negativ din ultimele 72 de ore dar și cele care s-au recuperat după afecţiunea COVID-19. Documentul care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie va dovedi că deţinătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, are un rezultat negativ la testul COVID sau s-a vindecat de boală.

Sursă foto: Dreamstime