Negociatorii preşedinţiei Consiliului European şi cei ai Parlamentului European au ajuns, vineri, 10 martie, la un acord provizoriu în ceea ce privește reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu 11,7% în 2030, a anunţat preşedinţia suedeză a Uniunii Europene într-un comunicat de presă, transmite agenția de presă Reuters.

În cazul consumului final de energie, limita de consum va fi obligatorie pentru statele membre UE

„Statele membre trebuie să asigure, împreună, o reducere a consumului final de energie de cel puţin 11,7% în 2030, comparativ cu prognozele privind consumul de energie pentru anul 2030 făcute în 2020. Aceasta se traduce într-o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 milioane de tone de echivalent petrol şi una de 993 milioane de tone de echivalent petrol pentru consumul primar”, se arată în comunicatul de presă.

Preşedinţia suedeză a Consiliului European a evidențiat faptul că, în cazul consumului final de energie, limita de consum va fi obligatorie pentru statele membre UE, la nivel colectiv, în timp ce ţinta privind consumul primar de energie va fi una orientativă.

Toate statele membre vor avea o contribuție la atingerea ţintei generale fixate la nivel european

Consiliul European şi Parlamentul European au convenit că toate statele membre vor avea o contribuție la atingerea ţintei generale fixate la nivel european prin contribuţii şi traiectorii naţionale, stabilite de statele membre în planurile lor naţionale integrate în domeniul energiei şi schimbărilor climatice.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi din cadrul Consiliului European, dar şi comitetul responsabil pentru politicile enegetice din cadrul Parlamentului European vor trebui să aprobe acordul provizoriu. Ulterior,  Parlamentul şi Consiliul îl vor putea adopta în mod formal.

Ucraina va cumpăra gaze la comun cu ţările UE

Ucraina va participa la programul UE de cumpărare în comun de gaze de pe pieţele globale şi are ca obiectiv să achiziţioneze 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare.

În încercarea de a înlocui gazul rusesc, țările UE intenţionează să facă o cerere în comun, pentru a semna primele contracte colective de gaze în lunile următoare, astfel încât să înceapă umplerea depozitelor înaintea vârfului de cerere din timpul iernii.

„Ucraina a indicat că, pe lângă propria producţie internă, ar putea avea nevoie, pentru o iarnă sigură, de încă 2 miliarde de metri cubi”, a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferinţă de presă.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care gestionează achiziţiile comune de gaz ale UE, a declarat că Europa este pe cale să îşi extindă capacitatea de retransformare a gazelor naturale lichefiate la 227 de miliarde de metri cubi până în 2024, faţă de 178 de miliarde de metri cubi în prezent, pe măsură ce ţările vor schimba gazul rusesc cu alte surse de aprovizionare.

Participarea la schema UE ar putea ajuta Ucraina să evite penuria de gaze. Din cei 27,3 miliarde de metri cubi de gaze pe care Ucraina i-a folosit în 2021, producţia internă a reprezentat aproximativ 19,8 miliarde de metri cubi, importurile au fost de 2,6 miliarde de metri cubi, iar 4,9 miliarde de metri cubi de gaze au fost luate din depozitele subterane.