Creşterea artificială a pensiei pare să fie o practică des întâlnită în Ministerul de Interne. Astfel, cu şase luni înainte de pensionare, persoanele cu pile din Poliţia Română, care au stat zeci de ani pe funcţii de birou, sunt trecuţi, pe hârtie, la munca de teren care este recompensată cu sporuri şi creşteri salariale, lucru care se  resimte ulterior în pensiile mult mai mari decât cele cuvenite, scrie Adevărul.

În fiecare an, cel puţin 1.000 de poliţişti, care toată viaţa au făcut muncă de birou, trec în rezervă cu pensii umflate artificial, printr-o manevră birocratică. Este vorba de cei cu pile la şefii de inspectorate. În ultimele şase luni de serviciu, aceştia sunt mutaţi pe hârtie la munca operativă,  care le oferă sporuri, ce se regăsesc ulterior într-o pensie mai mare. Practica a fost semnalată de poliţistul braşovean Marian Godină pe blogul lui şi confirmată de sindicaliştii din poliţie.

„După o carieră de poliţist-şofer, plimbător de hârtii şi prin alte locuri călduţe, s-a trezit un nene că vrea să iasă la pensie. Dar ieşind la pensie de pe un astfel de post, pensioara ar fi fost una mai mică decât dacă ar fi lucrat undeva în stradă sau în condiţii mai grele, dacă ar fi avut omul ore de noapte, weekenduri lucrate şi plătite, sporuri etc. Astfel i-ar fi crescut salariul şi implicit pensia.   Aşa că, băieţii deştepţi s-au gândit să-l ajute şi, înainte cu câteva luni, să-i găsească omului un loc de muncă care să includă sporuri, ore de noapte şi de weekend. Şi au ajuns ei la concluzia că omul ar fi numai bun de SAS. Da, ştiu, e amuzant, dar în acelaşi timp trist de adevărat. Vă daţi seama cât de apt pentru Serviciul de Acţiuni Speciale e un om ajuns la vârsta pensionării? Şi ca să nu-l pună pe om în postura de a merge la vreo descindere şi să rămână atârnat cu nădragii în vreun gard, l-au «ascuns» la Compartimentul Pirotehnic. Acolo, cu bombe, explozibili etc. Acolo unde băieţii ăia au poate câteva zeci de cursuri în care au învăţat ce să facă în cazul unui atentat cu bombă”, atrage atenţia Godină pe blogul său.

Practică des întâlnită în rândul bugetarilor din MAI

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, susţine că această practică a prins un caracter de fenomen la nivelul întregii ţări.

„Este o metodă prin care, pe ultima sută de metri, în ultimele luni de serviciu, este crescută serios pensia unor lucrători de poliţie. Este vorba de oameni care au pile la şeful inspectoratului sau care beneficiază de intervenţia unui om politic de prin judeţ. Până la apropierea vârstei de pensionare ei au avut posturi călduţe, de birou. Dar pentru a creşte baza de calcul a pensiei ei sunt trecuţi, pe hârtie, la munca operativă. Mai mult, formal, sunt pontaţi că au lucrat sâmbăta şi duminica cu toate că nimeni nu-i vede la faţă atunci prin inspectorate. Din acest motiv beneficiază, însă, de sporuri pentru respectivele zile lucrate, adică de o creştere a indemnizaţiei de 75 la sută. Aşa se ajunge că, nu de puţine ori, pe hârtie, aceşti oameni lucrează 30 de zile din 30 cu toate că în zilele de weekend, repet, nimeni nu îi vede la inspectorat. Apoi ei figurează, tot pe hârtie, evident, că au lucrat mai tot timpul de noapte şi mai primesc o creştere de leafă de 25 la sută. În fine, respectivii poliţişti, mai beneficiază de un spor important de salariu, care, procentual, se va vedea şi în pensie imediat după trecerea în rezervă. Este vorba de «Salariul de lucrări de excepţie», un spor care este, practic, dictat de şeful de inspectorat,  iar atribuirea acestuia nu poate fi contestată de nimeni. Acest spor mai aduce o creştere salarială de până la 50 la sută”, spune Cosmin Andreica.

„Sunt cam 20 de indivizi în fiecare inspectorat care beneficiază de astfel de «proptele», în fiecare an. Nu de puţine ori printre ei o putem întâlni şi pe secretara şefului de inspectorat sau pe şefa popotei. Mai mult, uneori, fenomenul se regăseşte şi în aparatul central. Irina Alexe, de exemplu, fost secretar general al Ministerului Afacerilor Interne, a figurat şi ea, înainte de pensionare, cu zilele de sâmbătă şi duminică lucrate. În plus, în perioada respectivă, în documente ea a fost trecută că ar fi lucrat de noapte. Nu în ultimul rând, a beneficiat şi de «Salariul de lucrări de excepţie». Totul a avut ca urmare o pensie mai mare, în final”, a precizat Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol.