Cel puțin asta susține senatorul PNL Florin Cîțu. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că deprecierea cursului este premeditată de Guvern iar ținta ar fi rezerva monetară și destabilizarea economiei.

„Planul este ca România să rămână fără rezervă valutară într-un moment în care economia este în picaj. În același timp au avut grijă să submineze și dotarea armatei. În 2017 și 2018 banii din bugetul armatei s-au dus în special spre cheltuieli de personal. Nu s-au cheltuit cei 2% din PIB încălcând angajamentele României. România este astfel vulenarabilă. În acest context, Dragnea va decreta stare de urgență și va prelua toată puterea,” susține Florin Cîțu.

Senatorul liberal susține de asemenea că atacul a început anul trecut, când Dragnea s-a declarat împotriva creșterii dobânzilor de către BNR. Creșterea dobânzilor a temperat rata inflației și a păstrat leul în într-o depreciere controlată. Este tocmai opusul decât și-ar fi dorit Dragnea, pentru că acesta ar fi avut nevoie de o inflație și o depreciere cât mai mari.

Nervos și frustrat, Dragnea a trecut la planul B alături de grupul celor 5.

Pe scurt, cum a fost premeditată destabilizarea economiei, Planul B:

1. OUG 114 anulează instrumentul principal de politică monetară- dobânda ( anulează art 1, art2, art 3 Statutul BNR)

2. PSD+ALDE pornesc o campanie agresivă împotriva sistemului financiar bancar care cere explicit scăderea dobânzilor.

3. PSD +ALDE ordonă băncii centrale să VÂNDĂ rezerva valutară.

„Acum, în detaliu.

A adoptat OUG 114. Această ordonanță plafonează creșterea dobânzilor. Intervine direct în modul de implementare a politicii monetare. Dacă BNR crește dobânda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația, SINGURUL obiectiv al BNR, automat crește taxa plătită de bănci și sistemul financiar bancar se prăbușește.

După OUG 114 a început campania agresivă care acuză sistemul bancar și BNR că au crescut dobânzile prea mult și dobânzile trebuie să scadă.

 

Trebuie să fie clar pentru toată lumea. DOBÂNZI mai mici = monedă mai slabă – pe termen scurt. Știau ce fac, au premeditat deprecierea leului.

Leul a început să se deprecieze. Cum s-a intesificat campania de manipulare cum s-a accelerat și deprecierea monedei.

Conferința de presă ALDE din 20 ianuarie 2019 a fost semnalul pentru speculatori să înceapă vânzarea de lei. Sistemul economic a fost sabotat din interior.

Actul final:

Liviu Dragnea ordonă BNR să intervină și îi spune direct să folosească rezerva valutară. Nu vorbește de alte instrumente. Spune foarte clar cât este rezerva valutară și dă ordin BNR să o vândă. Tupeu de dictator,” susține Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.