Senatorul PNL Iancu Caracota a afirmat, sâmbătă, că Guvernul ţine secret faptul că deficitul bugetar pentru acest an este de 5%. Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Dăncilă, a scris, pe Facebook, că deficitul pe cash pentru 2018 a fost de 2,92% din PIB.

„Motivul principal pentru care Guvernul PSD-ALDE întârzie cu adoptarea Bugetului de stat pentru 2019 este faptul că, în laboratoarele Puterii, calculele dau rezultate îngrijorătoare. La Ministerul Finanţelor deja cheltuielile proiectate pentru anul acesta sunt mult mai mari decât veniturile, iar estimarea deficitului bugetar pentru 2019, ţinută încă secretă de Guvern, este de 5%”, a declarat Iancu Caracota, într-un comunicat.

El spune că prin numirea noului preşedinte al ANAF, Mihaela Triculescu, premierul Viorica Dăncilă pregăteşte „hăituirea cu amenzi a întreprinzătorilor”. Premierul Viorica Dăncilă a semnat joi decizia de numire a Mihaelei Triculescu în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), după revocarea lui Ionuţ Mişa.

„Acesta este motivul întârzierii şi cauza sufocării mediului privat cu noi impozite şi taxe. Pe lângă deciziile guvernamentare care “buzunăresc” agenţii economici, Dăncilă pregăteşte, prin numirea unui nou şef al ANAF, şi hăituirea prin amenzi a întreprinzătorilor. Astfel, pentru a reduce deficitul bugetar estimat, ANAF a primit ordin să-şi crească încasările anul acesta cu 15 %, un procent îngrijorător care va transforma această instituţie în miliţie economică”, a explicat Caracota.

Acesta cere Guvernului să urgenteze trimitea în Parlament a bugetului pentru anul acest.

„În calitate de senator PNL, solicit PSD să oprească hărţuirea mediului de business şi să oprească cheltuirea banilor din buget fără măsură. De asemenea, cer Guvernului să urgenteze trimiterea în Parlament a Bugetului de stat pentru 2019 şi solicit majorităţii parlamentare să colaboreze cu Opoziţia şi să accepte amendamentele PNL pentru ca Bugetul României să fie unul conform cu limita de suportabilitate economică a statului”, a conchis liberalul.