În ultimele luni, premierul Florin Cîțu a fost filmat de mai multe ori jucând fotbal în timp ce vizita școlile din România. Acest lucru nu este însă întâmplător. Se pare că în perioada în care era la facultate și învăța la Grinnell College, din statul Iowa, între 1992 și 1996, el era și unul dintre titularii echipei de fotbal a „Pionierilor”.

Acest lucru a fost confirmat și de el, premierul precizând că după școală muncea, apoi megrea la antrenamente de dimineața până seara.

„Am jucat fotbal în echipa universității, a colegiului. Deci tot timpul eram la școală, muncă, antrenament de dimineață până seara. Așa am văzut America am primii ani, cu echipa de fotbal. Eram mijlocaș stânga sau atacant”, a povestit premierul.

Florin Cîțu, fotbalist de succes

Totodată, pe site-ul colegiului american apare că politicianul a evoluat pentru divizia sportivă, Pioneeer Athletics, cu date statistice pentru anii 1993 și 1994, când a jucat în 34 de meciuri, a înscris 7 goluri și a dat 3 assisturi.

În același timp, sursa citată mai arată că în cele două sezoane, echipa lui a câștigat de fiecare dată sezonul regulat al Midwest Conference, apoi a participat și s-a impus în MWC Tournament, scrie sport.ro. 

De menționat este faptul că, site-ul colegiului nu oferă informații detaliate despre meciuri, însă premierul Florin Cîțu este trecut printre evidențiații sezonului, alături de Neil Goodspeed (actual director și senior partner la firma de publicitate Carmichael Lynch), Chad Stewart (partener la firma de avocatură Ballard Spahr LLP Minnesota), Barrett Thomas (decan și profesor de economie la Iowa Tippie College of Business) și Ryan McGary (avocat, consilier la compania Life Time – Healthy Way of Life).

O altă sursă mai arată că echipa din care făcea parte premierul a ajuns în finala MWC Tournament în acel an, cu Cîțu printre marcatorii din semifinală, dar a pierdut ultimul act cu 4-2, în fața lui Lake Forest College.

Amintim faptul că universitatea din Grinnell, Iowa a fost înființată în 1846 și deține active de 2.1 miliarde de dolari și un campus întins pe 50 de hectare. Pe lângă premierul Florin Cîțu, printre absolvenții celebri ai universității se află Gary Cooper (actor, câștigător Oscar), Robert Noyce (co-fondator al companiei Intel), Herbie Hancock (cântăreț de jazz, câștigător Grammy), Thomas Cech (chimist, câștigător Nobel 1989) și Peter Coyote (actor, regizor, scenarist).

Florin Cîțu, despre scandalul arestării din SUA

În plină campanie pentru cursa pentru președinția PNL, premierul Florin Cîțu a întâmpinat o serie de probleme. Mai exact, în presă s-a aflat că acesta a fost închis în SUA în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Florin Cîțu a fost prins de polițiștii din orașul Ames, în care se află Iowa State University, unde urma programul doctoral, conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, pe 3 decembrie 2000.

Totodată, câteva luni mai târziu, 26 martie 2001, a fost condamnat la două zile de închisoare și 1.000 de dolari amendă, pentru comiterea infracțiunii probate de organele de ordine și necontestate de politician.

Ulterior premierul a recunoscut cele întâmplate, însă nu înțelege de ce informația a apărut în spațiul public chiar în acest moment.

„Acum 20 de ani am condus sub influența alcoolului și am plătit o amendă foarte mare. Eu am condus, a fost o greșeală, am plătit foarte scump. A trebuit să-mi vând și mașina și am mers un an de zile pe jos. Nu e ceva cu care să te mândrești”, declara Cîțu.