Claudiu Târziu a lansat mai multe acuzații într-un interviu difuzat la Prima TV. Despre Georgescu, pe care îl cunoaște din 2008, Târziu a susținut că nu este interesat în mod real să facă parte dintr-un partid politic și că nu ar putea lucra în echipă. Mai mult, a susținut și că ar avea o percepție de sine care nu permite colaborarea eficientă.
Claudiu Târziu a fost întrebat dacă poate alege între Călin Georgescu și Ilie Bolojan
Târziu a fost întrebat dacă poate alege între Călin Georgescu și Ilie Bolojan. Acesta a declarat că nu poate face o astfel de alegere. Despre Georgescu, pe care îl cunoaște din 2008, Târziu a susținut că nu este interesat în mod real să facă parte dintr-un partid politic și că nu poate lucra în echipă. În plus, a afirmat că acesta are o percepție de sine care nu permite colaborarea eficientă.
„(n.red. Călin Georgescu) se consideră descendent din zei. (…) Nu poate lucra în echipă. (…) Mi-e imposibil să aleg. Domnul Bolojan s-ar putea să fie, pe administraţie, mai potrivit. Pare mai articulat, cel puţin prin trecutul pe care l-a avut din punctul ăsta de vedere. Dar nu ştiu dacă prestaţia lui de premier va fi subordonată într-adevăr acestei formaţii a lui administrative şi va asculta de instinctele lui de bun administrator sau va fi dominată de interesele politice. Eu mă tem că va fi mai degrabă executantul unor interese politice, pentru că va fi presat din multe părţi să asculte de solicitările unuia. O coaliţie cu atâtea partide te pune într-o dificultate majoră. Dar cred că în acest context are şanse mai bune să se descurce dânsul decât altul”, a spus Claudiu Târziu la Prima TV.
Referitor la Ilie Bolojan, Târziu a declarat că, deși acesta pare mai potrivit în privința capacităților administrative, nu este sigur dacă, în funcția de prim-ministru, va acționa pe baza instinctelor sale de bun administrator sau va ceda presiunilor politice. În contextul unei posibile coaliții formate din PSD, PNL, USR și UDMR, Târziu și-a exprimat îndoiala că Bolojan ar putea rezista influențelor multiple. Cu toate acestea, a admis că, în actualele circumstanțe, Bolojan ar putea avea mai multe șanse de a gestiona situația decât alți potențiali candidați.

Târziu a spus că guvernul care va fi format va trebui să ia măsuri economice foarte dure
Târziu a spus că guvernul care va fi format va trebui să ia măsuri economice foarte dure, iar acestea vor avea un cost politic considerabil. De asemenea, el a arătat că nu are așteptări deosebite de la Nicușor Dan afirmând că sistemul instituțional s-a aliniat în spatele acestuia pentru a-l susține în cursa electorală.
„Nu ştiu dacă e cea mai bună variantă, dar văd că e varianta agreată de preşedintele ales. Prin urmare, n-avem decât să o încercăm. Iarăşi, nu-mi fac speranţe deşarte cu privire la ce va urma. Guvernul acesta va avea de luat măsuri extrem de dure, pentru că suntem într-o situaţie limită, şi va avea după aceea de decontat aceste măsuri. Cu toţii vom suferi de pe urma lor”, a mai spus Târziu.
În legătură cu profilul politic al lui Nicușor Dan, Târziu a apreciat că acesta nu ar fi atât de progresist pe cât lasă să se înțeleagă. Târziu a adăugat că nu a dezvăluit cu cine a votat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, menționând că a votat „principial”.
„N-am niciun fel de aşteptări! Pentru că domnia sa a câştigat această bătălie mizând totul şi primind votul pentru aparenţa sa inofensivă. Eu nu cred că va face ceva rău neapărat Nicuşor Dan. Sigur că el este prizonierul unui sistem. Sistemul s-a aliniat în spatele lui şi l-a susţinut pentru a câştiga. Cu siguranţă că va fi presat de sistem să ia o decizie sau alta. Înţeleg că e un om care se gândeşte mult la o decizie.
Asta este mai degrabă bine decât rău, mai ales în această funcţie. Pentru că o decizie luată la acest nivel cântăreşte foarte mult. Dar, uneori, poate să fie şi rău. Că dacă nu eşti suficient de rapid, pierzi ocazia. În politica externă, oricum lucrurile se fac cu o viziune pe termen lung. În politica de apărare, mai intervin şi urgenţe. Dar în politica de apărare nu eşti iarăşi singur: ai un Stat major, ai specialişti, ai consilieri şi ai aliaţi, deci nu eşti de unul singur. Nu mă aştept să facă lucruri gravisime, dar nici fapte prea bune. Ce mă aştept cu siguranţă de la Nicuşor Dan e să nu facă atâtea călătorii ca Iohannis şi să nu fie la fel de leneş ca Iohannis. Şi deja sunt două lucruri bune”, a spus Târziu.
Despre George Simion, fostul său coleg de partid, Claudiu Târziu l-a caracterizat ca fiind un populist clasic, mai degrabă de stânga decât de dreapta, și a susținut că Simion nu a crezut niciodată în conservatorism. A argumentat că formația socială a acestuia ar putea explica această orientare. În opinia lui Târziu, în turul doi al alegerilor prezidențiale, lupta s-a dat între două tabere cu steaguri ideologice false, reprezentate de candidați care nu cred cu adevărat în ceea ce susțin.
„Am votat principial, gândindu-mă la copiii mei, la copiii din generaţia lor, gândindu-mă că Dumnezeu nu doarme şi că dacă îngăduie ceva, ştie El de ce”, a completat Târziu.
Nu va lansa o nouă formațiune politică suveranistă alături de Crin Antonescu sau Victor Ponta
Claudiu Târziu a declarat apoi că nu va lansa o nouă formațiune politică suveranistă alături de Crin Antonescu sau Victor Ponta. Târziu afirmă că cei doi foști lideri ai USL și-au încheiat rolul în politica românească, considerând că, în 2012, aceștia au provocat un moment grav pentru democrația din România prin suspendarea președintelui în funcție, Traian Băsescu. El susține că decizia de atunci a creat haos politic și a afectat stabilitatea statului.
În cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV, Claudiu Târziu a fost întrebat dacă ar colabora cu Victor Ponta sau Crin Antonescu pentru crearea unei noi platforme politice conservatoare. Târziu a exclus această posibilitate, menționând că aceștia au avut deja poziții importante în stat și că politica promovată de el nu are nimic în comun cu cea a celor doi.
Târziu a anunțat că va lansa o nouă mișcare politică
Târziu a anunțat că va lansa o nouă mișcare politică, „Acțiunea Conservatoare”, la finalul lunii iunie. El a precizat că aceasta nu va reprezenta un refugiu pentru politicieni migrați din alte partide, dar va fi deschisă persoanelor de caracter și specialiștilor care susțin valorile conservatoare și pot contribui la construirea unei drepte autentice. Târziu subliniază că discută despre conservatorism din anul 2000 și că susținerea acestei doctrine din partea sa este una autentică, în opoziție cu tendințele recente ale unor politicieni de a adopta această etichetă din motive de oportunitate.
„În niciun caz, în niciun caz. Eu cred că dânşii şi-au spus cuvântul în politica românească. Ne-au arătat ce au putut. Au fost la conducerea statului român. Unul a fost premier, unul a fost preşedinte interimar şi preşedinte al Senatului. Au avut o alianţă la guvernare împreună. Au dat o lovitură fantastică democraţiei atunci când au creat acel precedent cu suspendarea dublă a preşedintelui în funcţie. Nu că preşedintele Băsescu n-a avut păcatele lui şi n-ar fi meritat să fie suspendat, dar nu pentru argumentele pe care le-au invocat ei. Au făcut un talmeş-balmeş atunci, un haos în ţară, ca şi acum. Nu văd de ce m-aş asocia cu oameni politici care au asemenea tare în trecutul lor politic, pe de o parte, şi pe de altă parte care nu seamănă deloc cu ceea ce vrem noi să facem din punct de vedere politic. Noi am venit cu o politică nouă. Eu vorbeam despre conservatorism în 2000, când lumea nu ştia despre ce e vorba. Iertaţi-mă că sunt lipsit de modestie, dar eu sunt autentic, pentru că de 25 de ani vorbesc despre asta”, a spus Claudiu Târziu.
În ceea ce-l privește pe Crin Antonescu, Târziu afirmă că acesta nu este un politician conservator, ci liberal, și că nu ar beneficia de tracțiune electorală reală. El consideră că rezultatele electorale ale fostului lider PNL s-au datorat în principal susținerii acordate de partidele politice, nu popularității individuale. De asemenea, Târziu estimează că, dacă Antonescu va lansa o nouă inițiativă politică, aceasta va fi de orientare liberal-clasică, nu conservatoare, menționând că actuala utilizare a termenului „conservatorism” de către Antonescu este o adaptare la tendințele politice contemporane.
„Nu, nu cred că domnul Crin Antonescu este un conservator. Nu cred că domnia sa are cu adevărat o tracţiune electorală, pentru că voturile pe care le-a obţinut le-a obţinut şi domnul Ciolacu anul trecut. Sunt voturile date de partidele care l-au susţinut. Probabil că a avut ceva şi în contul domniei sale, nu spun că a fost lipsit total de de zestre, dar nu cred că asta îl propulsează, îl reaşază pe prima scenă a vieţii publice. Şi, în orice caz, dacă vrea să facă, poate să facă o mişcare politică, dar el va face probabil o mişcare politică mai degrabă liberal-clasică, pentru că asta a fost o viaţă – liberal. Vorbeşte de conservatorism pentru că e la modă. Toată lumea amestecă un pic conservatorismul cu suveranismul, care e o etichetă acoperitoare pentru diferite manifestări naţionaliste. Dar nu toţi suveraniştii sunt la fel. Şi dânsul este suveranist şi conservator, şi domnul Ponta este suveranist şi conservator. Dar sunt de dată recentă. Eu cred în metanoia, dar de ordin religios, nu de ordin politic”, a completat Târziu.
Crin Antonescu a lansat critici la adresa lui Nicușor Dan
Claudiu Târziu remarcă faptul că noțiunile de suveranism și conservatorism sunt adesea confundate și utilizate interșanjabil în spațiul politic actual, dar avertizează că între adepții acestor curente există diferențe semnificative. El subliniază că atât Crin Antonescu, cât și Victor Ponta se revendică recent din aceste curente, dar că el personal nu crede într-o convertire politică de profunzime, ci doar într-o transformare de ordin religios.
În același timp, Crin Antonescu, candidat al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a lansat critici la adresa lui Nicușor Dan, despre care susține că este susținut de o rețea de influență ocultă. Antonescu a pledat pentru o nouă mișcare conservatoare care să ofere o alternativă autentică pe partea dreaptă a eșichierului politic și să înlocuiască reprezentarea oferită în prezent de AUR. Postarea sa publică a primit aprecierea liderului AUR, George Simion.