Anamaria Gavrilă (POT) cere alegeri anticipate și acuză „sistemul” de marginalizarea opoziției autentice

Într-un climat politic tot mai tensionat, marcat de polarizare și contestări publice, Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), solicită organizarea de alegeri anticipate. Declarația survine pe fondul unor campanii civice controversate și a acuzațiilor lansate de liderul POT privind tentative sistemice de excludere a partidului din Parlament.

„Sistemul încearcă să scape de mine şi de POT din Parlament, pentru că reprezentăm o opoziţie reală, curajoasă, care nu tace când alţii preferă să se supună pentru interese personale. Votul românilor a demonstrat că sistemul e din ce în ce mai slab.

Ei nu sunt capabili să discute cu un lider. Preferă să cumpere parlamentari la bucată. Faptul că se încearcă înlăturarea mea demonstrează că sunt incomodă sistemului. Atât eu, cât şi Partidul Oamenilor Tineri am fost votaţi de români, iar votul acela ne oferă legitimitatea democratică a funcţiilor pe care le ocupăm” transmite Anamaria Gavrilă.

Gavrilă revendică legitimitatea democratică a formațiunii sale și a rolului său în legislativ, invocând susținerea primită la urne.

„Sistemului nu-i place opoziţia. Încearcă să scape de POT şi de Anamaria Gavrilă. Eu propun alegeri anticipate. Aveţi curaj sau vă sperie democraţia? POT reprezintă glasul românilor care ne-au trimis în Parlament.”

Anamaria Gavrilă, POT, Pralament, Camera Deputaților
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Societatea românească afectată de o scenă politică fragmentată

În ciuda discursului ferm, Gavrilă afirmă că POT rămâne dispus la dialog în privința proiectelor care vizează interesul public.

„Partidul Oamenilor Tineri a demonstrat că ştie să construiască. Rămânem deschişi la dialog în privinţa proiectelor concrete destinate românilor”, a spus Gavrilă.

Apelul la anticipate vine într-un moment în care societatea românească pare tot mai divizată. Pe rețelele sociale și pe platforme de petiții, s-au înregistrat în ultimele zile inițiative diverse, unele cerând arestarea lui George Simion și scoaterea AUR în afara legii, altele solicitând anularea alegerilor din 18 mai. De asemenea, apar și petiții în favoarea retragerii acuzațiilor împotriva lui Călin Georgescu.

Un subiect sensibil îl reprezintă și statutul românilor din Republica Moldova. O parte a opiniei publice cere anularea pașapoartelor românești ale acestora, în timp ce alte voci denunță aceste propuneri ca fiind profund discriminatorii, cu implicații grave asupra coeziunii naționale și a drepturilor cetățenești.