Rusia a început să desfăşoare o serie de exerciţii militare antiaeriene în peninsula Crimeea, în Ucraina, folosind inclusiv armament greu, cum ar fi rachete antiaeriene S-400, cum sunt cele care au distrus acum câțiva ani un avion de linie. Decizia lui Putin vine după ce dumincă Rusia acuza Occidentul și inclusiv NATO și SUA că au amplificat gratuit tensiunile în jurul Ucrainei, fără motiv.

Zilele trecute au apărut informații că Rusia ar fi gata să lanseze un atac asupra vecinei sale, transmitea Washingtonul. La doar o zi după aceste informații au început exerciţii militare în Crimeea.

Exerciții militare la granița cu Ucraina

O serie de unităţi ale forţelor armate din Rusia au efectuat luni exerciţii antiaeriene în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Au fost folosite sisteme de rachete S-400 şi Panţir, a informat luni Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.

Obiectivul exerciţiilor a fost de „a detecta, urmări şi distruge rachete de croazieră ale unui inamic convenţional”, a precizat serviciul de presă al Districtului militar Sud într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus al Apărării.

„Ţintele aeriene ale unui presupus inamic au fost simulate electronic la diferiţi parametri de viteză şi altitudine de zbor, ceea ce a adăugat dificultate misiunii”, potrivit comunicatului.

Sistemele S-400, cu rază lungă de acţiune, pot doborî avioane cu tehnologie ‘stealth’, rachete de croazieră, tactice şi chiar balistice la altitudini între 10 metri şi 50 de kilometri, cu viteze de zbor de 4,8 kilometri pe secundă.

Rusia ar lansa un atac asupra Ucrainei

Rusia are peste 92.000 de soldați adunați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, a declarat șeful agenției de informații pentru apărare a Ucrainei pentru Military Times.

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și atacuri cu blindaje urmate de atacuri aeriene în est, asalturi amfibii în Odesa și Mariupul și o incursiune mai mică prin Belarus, Ucraina, Brig. Exercițiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfășura peste 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus el.

Atacul pe care îl pregătește Rusia, a spus Budanov, ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014, care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Nu este clar dacă Putin a luat deja decizia

Vorbind vineri cu Washington Post, noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.

Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor și sistemele de arme în Crimeea ocupată și sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar și alte arme în alte locuri în apropierea graniței. Și a batjocorit sugestiile potrivit cărora condițiile meteorologice brutale din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruși să atace.

„Nu este nicio problemă pentru noi și ruși”, a spus Budanov despre lupta pe vremea rece.