Printr-o măsură destinată tratării problemei ratei ridicate a alcoolismului în Rusia, berea poate fi achiziţionată începând de la 1 ianuarie 2013 numai în restaurante, cafenele, baruri şi magazine cu o suprafaţă de cel puţin 50 de metri pătraţi.

În plus, noua lege modifică şi clasificarea berii – care va fi considerată băutură alcoolică şi nu aliment, ca până acum. Acest lucru înseamnă că berea nu mai poate fi vândută în orice magazin în Rusia între orele 23:00 şi 08:00. De asemenea, va fi interzis strict consumul de alcool în locuri publice.

Experţii estimează că în Rusia berea asigură 40% din veniturile proprietarilor de chioşcuri care o comercializează, conform agenţiei de presă Interfax. ”Probabil tot acest volum va fi absorbit uşor de către magazinele mari. Cred că peste o treime din chioşcurile din Rusia se vor închide”, apreciază Vadim Drobiz, director al Centrului de cercetări privind pieţele de alcool federală şi regionale.

Consumul ridicat de alcool şi fumatul constituie două dintre principalele cauze ale nivelului ridicat al mortalităţii în Rusia. Speranţa medie de viaţă pentru cetăţenii ruşi de sex masculin născuţi în anul 2006 era de 61 de ani, potrivit unui studiu al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Sursa: Agerpres