Grupul rus TMK si-a facut public marti, la Slatina, programul investitional pentru perioada 2007-2011. Programul cuprinde investitii de 95,2 milioane de dolari in cele doua fabrici, Artrom Slatina si combinatul siderurgic Resita, si vizeaza extinderea capacitatilor de productie si modernizarea instalatiilor.

“Speram ca pana in 2011 sa atingem obiectivele propuse si sa putem reprezenta atunci, ca si acum, o atractie pentru pietele americana si canadiana, principalele piete de export”, spune Dimitri Pumpyanskiy, presedintele Consiliului director al TMK. 

Potrivit programului de investitii, in perioada 2007-2011, grupul TMK va investi in Artrom Slatina suma de 51,8 milioane de dolari pentru atingerea unei capacitati de productie a tevilor de 365.000 de tone pe an, 90% din productie fiind destinata exportului. “Investitiile realizate la fabrica din Slatina, de la preluarea acesteia de grupul TMK in 2001, au dus la cresterea productiei de aproximativ 10 ori, numai noua linie asigurand jumatate din productie. Noul laminor reprezinta prima investitie din industria romaneasca prin care s-a realizat o noua capacitate de laminare de la zero”, a declarat Adrian Popescu, presedintele Consiliului de Administratie TMK-Artrom. In acelasi timp, investitiile programate pentru combinatul de la Resita se ridica la 43,4 milioane de dolari, principalul proiect cuprinzand modernizarea cuptorului electric.

Totodata, TMK a finalizat marti doua investitii, una in valoare de 41,9 milioane de dolari in fabrica Artrom Slatina, pentru extinderea capacitatii de productie (de la 101.000 tone la 200.000 de tone), iar cealalta, in valoare de 20,5 milioane de dolari a avut in vedere achizitia unei instalatii de turnare continua pentru combinatul siderurgic de la Resita, capacitatea de productie a combinatului fiind extinsa la 450.000 de tone pe an. "Aceasta ultima investitie ne va permite intregrarea completa a celor doua uzine in subgrupul TMK din Romania, principala destinatie a productiei de la Resita fiind fabrica din Slatina. Programul de investitii nu se va opri aici si vom continua sa modernizam instalatiile tehnologice pentru a creste si diversifica productia", mai spune Popescu. 

Potrivit estimarilor proprii, in 2006, TMK a efectuat investitii directe in extinderea capacitatilor de productie de circa 300 de milioane de dolari, din care 15-16% s-au realizat la cele doua intreprinderi romanesti. “Pot sa spun ca in Romania TMK a realizat investitii mai mari decat in propriile sale uzine, in Rusia”, a declarat ambasadorul Federatiei Ruse in Romania, Alexander Ciurulin. 

Oficialul rus estimeaza ca in 2006 volumul schimburilor intre Rusia si Romania a depasit 4 miliarde de dolari, din care aproape 3 miliarde au reprezentat importurile Romaniei din Rusia. 

Grupul rus TMK controleaza compania Artrom Slatina prin reprezentanta din Germania (actionar majoritar Sinara Handel), care detine peste 80% din actiunile producatorului de tevi. Artrom a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de circa 131 de milioane de dolari, si a avut o productie de 101.000 tone. Investitiile totale realizate de TMK in fabrica de la Slatina se ridica la 79,2 milioane de dolari, acestea cuprinzand atat extinderea capacitatii de productie cat si restructurarea financiara. 

In 2006, cifra de afaceri a TMK Resita a totalizat 157 de milioane de dolari si un profit de 5 milioane de dolari. Pana in prezent, TMK a investit in combinatul de la Resita 83,2 milioane de dolari in modernizare si restructurare financiara. 

Compania TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial cu o cifra de afaceri de 3,3 miliarde de dolari, este listata la bursele din Londra si Moscova si detine sapte uzine metalurgice, cinci in Rusia si doua in Romania.

Sursa: Capital 27 Februarie 2007