Rusia este pregătită să investească într-o companie mixtă cu rolul de a construi în oraşul Belene cea de-a doua centrală nucleară a Bulgariei, transmite agenţia Novinite.

„Suntem interesaţi de realizarea acestui proiect şi purtăm discuţii pentru a găsi o soluţie care să garanteze construirea centralei nucleare, cu Federaţia Rusă luând în considerare oportunitatea de a oferi ajutor financiar”, a declarat ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko.

El a subliniat interesul Rusiei în a deveni parte a parteneriatului care va construi centrala.

Occidentalii s-au retras

Ministrul bulgar al Economiei, Energie şi Turismului, Traico Traikov, a declarat, la rândul său, că interesul Bulgariei este de atrage investitori pentru proiect, iar implicarea Rusiei în cadrul unei companii mixte este o soliţie care nu poate fi exclusă.

Grupul german RWE a decis în octombrie să se retragă din proiectul de construire a centralei nucleare, din cauza problemelor de finanţare.

Proiectul centralei de la Belene (oraş situat la mai puţin de 15 km de Zimnicea şi la sub 150 km de Bucureşti) datează din perioada comunistă, dar a fost abandonat. După ce Bulgaria a fost obligată să închidă din reactoarele centralei de la Kozlodui, ca urmare a intrării în UE, proiectul Belene a fost reactivat. Investiţia în noua centrală, care ar avea o putere de 2.000 MW, s-ar ridica la patru miliarde de euro.