Potrivit unei informații publicate de presa din Rusia, Putin ar fi declarat, pe 16 ianuarie, că Letonia și alte țări baltice „influențează rușii din străinătate”, afectând direct securitatea Rusiei, scrie Kyivindependent.

Măsurile luate deja de Letonia

Din septembrie 2022, guvernul Letoniei a adoptat modificări ale legii imigrației, obligând rușii care locuiesc în această țară să urmeze procedura generală pentru obținerea statutului de rezidență permanentă în UE. Una dintre cerințe era să promoveze examenul de limbă letonă, până în noiembrie 2023.

Maira Roze, șefa Biroului leton pentru cetățenie și migrație, a anunțat că cel puțin 985 de cetățeni ruși ar trebui deportați, deoarece nu au solicitat un nou permis de ședere până la termenul limită.

Nu există indicii că un atac rusesc asupra statelor baltice ar fi iminent sau probabil

„Putin a folosit de multă vreme o definiție extinsă a suveranității Rusiei și a trivializat suveranitatea fostelor republici sovietice”, susține ISW. „Rusia a pretins ani la rând că are dreptul de a-și proteja „compatrioții din străinătate”, inclusiv etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă aflați dincolo de granițele Rusiei”, notează ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului mai spune că nu a observat niciun indiciu că un atac rusesc asupra statelor baltice ar fi iminent sau probabil. Totuși, președintele rus poate stabili condiții de informare pentru viitoare acțiuni agresive, de protejare a „compatrioților din străinătate”, ca pretext.

Tactici hibride de război pentru a destabiliza NATO

„Putin nu a invadat Ucraina în 2022 pentru a apăra Rusia împotriva unei amenințări NATO, ci mai degrabă pentru a slăbi și în cele din urmă a distruge NATO, un obiectiv pe care îl urmărește în continuare”, a spus ISW.

Potrivit Institutului, Kremlinul a condus recent operațiuni de informare și tactici hibride de război pentru a destabiliza NATO. În prezent, ar crea condiții pentru o posibilă agresiune împotriva membrilor NATO și a vecinilor acestora.

Europa dispune de un interval cuprins între trei și cinci ani pentru a se pregăti

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a exprimat opinia că Europa dispune de un interval cuprins între trei și cinci ani pentru a se pregăti în fața unei posibile amenințări militare din partea Rusiei pe flancul estic al NATO. Aceste informații au fost furnizate de The Times, fiind citate de Ukrainska Pravda.

Într-un interviu acordat The Times, Kallas a menționat evaluarea serviciilor de informații estoniene. Conform acesteia, Rusia, în ipoteza unui armistițiu cu Ucraina, ar necesita între trei și cinci ani pentru a reprezenta din nou o amenințare militară la granița statelor membre NATO din est.

„Serviciile noastre de informații estimează că vor fi între trei și cinci ani, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția în ceea ce privește Ucraina. Pentru că ceea ce vrea Rusia este o pauză, iar această pauză este pentru a-și aduna resursele și forța. Slăbiciunea îi provoacă pe agresori, așa că slăbiciunea provoacă Rusia”, a declarat Kallas.

Scenariu de război

Anterior, publicația Bild a relatat că a obținut acces la un document secret al Bundeswehr-ului german. Este vorba de un scenariu de antrenament. Acesta prezintă o descriere detaliată a modului în care ar putea evolua un război între Rusia și NATO.

Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise etapă cu etapă, culminând cu desfășurarea a sute de mii de soldați NATO și izbucnirea inevitabilă a războiului în vara anului 2025.

Jānis Sārts, director al Centrului de Excelență NATO pentru Comunicare Strategică, a evidențiat pe Twitter că Bild prezintă un scenariu de antrenament, care este întotdeauna o situație fictivă.