Noi exerciții militare comune între Rusia și China

China și Rusia vor organiza din nou exerciții militare comune în acest an, au confirmat vineri, în cadrul unei întâlniri virtuale, generali de rang înalt din fiecare țară, potrivit Ministerului chinez al Apărării.

Șeful Departamentului Statului Major Întrunit al Comisiei Militare Centrale din China a avut o discuție video cu Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al forțelor armate ruse, potrivit CNN.

Întâlnirea a avut loc pentru „un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a consensului celor doi șefi de stat și la aprofundarea cooperării dintre cele două armate”, a declarat Ministerul Apărării din China.

În acest context, Gerasimov a punctat că deplasarea ministrului chinez al apărării, Li Shangfu, la Moscova, în aprilie, a fost „de mare importanță” pentru dezvoltarea cooperării în domeniul apărării între China și Rusia.

În urma călătoriei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova în luna martie, Ministerul Apărării de la Beijing a declarat că Beijingul este dispus să participe la mai multe exerciții și patrule comune, precum și să colaboreze cu Rusia pentru a promova pacea globală.

Forțele chineze și rusești au organizat mai multe exerciții comune în ultimii ani, inclusiv exerciții de amploare precum „Vostok 2018”. De asemenea, la 6 iunie, China și Rusia au desfășurat exerciții comune ale forțelor aeriene deasupra Mării Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est.

Legături tot mai strânse între Rusia și China

Acest anunț vine în contextul în care comerțul bilateral dintre Rusia și China a totalizat peste 93,8 miliarde de dolari din ianuarie până în mai 2023, o creștere de 40,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China.

Rusia a fost afectată de sancțiuni occidentale fără precedent de când a invadat Ucraina și a fost exclusă din mare parte din economia globală. Dar China, care a declarat că nu are „nicio limită” în ceea ce privește prietenia sa cu vecinul său nordic, a aruncat Kremlinului un colac de salvare, temperând impactul interdicțiilor din sistemul financiar global.

China, care vede Rusia ca pe un partener cheie și un contrabalans în contextul propriilor tensiuni în creștere cu Occidentul, a refuzat să condamne invazia Moscovei în Ucraina sau să ceară retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, chiar dacă milioane de oameni au fost strămutați și zeci de mii au fost uciși în atacul neprovocat al Kremlinului în această țară.