'Odată cu finalizarea procedurilor de înregistrate ca entitate legală, Analytical Credit Rating Agency (ACRA) a demarat activitatea operaţională', se arată într-un comunicat oficial. 

Proiectul unei agenţii de rating, susţinut de Banca centrală a Rusiei, reprezintă doar una dintre încercările acestei economii emergente de a reduce dominaţia exercitată de cele trei mari agenţii: Standard & Poor's, Moody's şi Fitch. În plus, ţările din grupul BRICS discută şi ele despre înfiinţarea unei agenţii de rating, iar Rusia şi China intenţionau ca în 2015 să lanseze noua Universal Credit Rating Group (UCRG), însă deocamdată discuţiile s-au blocat din cauza unor motive politice. 

Karl Johansson, care a lucrat timp de două decenii la firma de audit EY (fosta Ernst & Young), a fost desemnat preşedinte al agenţiei ruseşti de rating în timp ce fostul număr doi de la banca rusească Gazprombank, Ekaterina Trofimova, a preluat atribuţiile de director executiv. 

În luna iulie a acestui an, Banca centrală a Rusiei a anunţat că o nouă agenţie de rating rusească 'rezistentă la riscurile geopolitice' va fi lansată la finele acestui an. 

Tensiunile dintre oficialii ruşi şi marile agenţii de rating au crescut la începutul acestui an, când Standard & Poor's şi Moody's au decis să scoată Rusia din categoria ţărilor care beneficiază de un rating recomandat pentru investiţii (investment grade) din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei. 

 AGERPRES