În schimb, în cazul în care cotaţia ţiţeiului Brent va rămâne neschimbată, după ce în acest an a scăzut cu o treime, până la 80 de dolari, iar sancţiunile occidentale nu vor fi modificate, Rusia nu va înregistra în 2015 o creştere economică mai mare de un procent, a apreciat Siluanov.

'Recesiunea este inevitabilă în 2015, dacă situaţia se înrăutăţeşte', a spus Siluanov.

'Dacă preţul petrolului va scădea până la 60 de dolari per baril, economia va înregistra o creştere negativă', a adăugat Siluanov.
Reducerea preţului petrolului are un impact semnificativ pentru Rusia, cel mai mare exportator mondial de energie. În trimestrul al treilea, PIB-ul Rusiei a înregistrat o creştere de 0,7% în ritm anual, cel mai slab avans din ultimii patru ani.

Ministrul rus de Finanţe a precizat că, în caz de recesiune, Guvernul de la Moscova va fi nevoit să facă unele ajustări fiscale.

'Va trebui să adoptăm o abordare mai strictă faţă de buget şi să utilizăm toate instrumentele de combatere a crizei. Vom fi nevoiţi să ne ajustăm strategia bugetară şi să ne revizuim priorităţile. Toate obligaţiile sociale vor fi îndeplinite, însă priorităţile secundare vor fi amânate', a spus Anton Siluanov.

Săptămâna trecută, Banca centrală a Rusiei şi-a redus estimările de creştere pentru acest an până la 0,3% şi a avertizat că, anul viitor, economia Rusiei ar putea stagna, ca urmare a sancţiunilor occidentale, a deprecierii rublei şi a scăderii preţului petrolului.

Veniturile din exporturile de petrol şi gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei. AGERPRES