Rusia se retrage din OSCE. Parlamentul Rusiei va vota pe 21 februarie suspendarea participării țării la Adunarea Parlamentară a organizației. Anunțul a fost făcut de președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) are 57 de membri. Printre aceștia se numără Ucraina, SUA și Rusia.

OSCE a fost paralizată după invazia Ucrainei de către forțele ruse, datorită folosirii dreptului de veto de către Rusia.

OSCE, acuzată că duce lipsă absolută de independenţă

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că OSCE nu are parte de independență și este politizată. El a mai spus că Rusia plătește contribuții financiare substanțiale.

Din acest motiv, țara condusă de Vladimir Putin se va retrage din OSCE, conform Reuters.

”Este timpul să spunem ‘La revedere’ Adunării Parlamentare a OSCE. Organizaţia duce lipsă absolută de independenţă, este politizată şi dansează după cum cântă Washingtonul.

Dar cel mai rău lucru în această situaţie este că şi noi plătim bani, noi suntem unul dintre cei mai mari plătitori”, a spus Viaceslav Volodin.

OSCE
OSCE/SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia votează să-și suspende participarea

Cele două camere ale parlamentului rus, Duma și Consiliului Federației, vor vota simultan suspendarea participării Rusiei. Totodată, se va aborda încetarea contribuției financiare.

Având în vedere majoritatea covârșitoare a partidului Rusia Unită în parlament, este puțin probabil să întâmpine opoziție. Se ia în calcul și posibilitatea ca Rusia să părăsească și alte organizații internaționale, conform comunicatului oficial.

La sfârșitul lui 2023, Ucraina și aliații săi baltici au refuzat participarea la reuniunea anuală a miniștrilor de Externe din OSCE, din cauza prezenței ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov.

România a boicotat o reuniune a OSCE de la Skopje

Amintim că în noiembrie anul trecut, România a decis să boicoteze o reuniune a OSCE de la Skopje. Acest lucru s-a petrecut ca semn de protest față de prezența ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Luminița Odobescu, șefa diplomației române, a părăsit atunci evenimentul înainte de final, exprimându-și dezaprobarea față de participarea Rusiei. Acest gest vine în contextul în care Organizația a fost criticată pentru paralizarea activității sale în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, care a folosit drept de veto în mod repetat.

Reprezentanții României au denunțat invitația acordată ministrului rus în condițiile tensionate create de conflictul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei de către comunitatea internațională.

Boicotul României se alătură altor țări europene precum Ucraina, Polonia și statele baltice care au manifestat opoziție față de prezența înaltului oficial rus la evenimentele Organizației. Luminița Odobescu a participat totuși la o cină informală, unde ministrul rus nu a fost prezent.