Rusia a transmis recent, într-o informare oficială făcută de ministrul de Externe rus, Dmitri Peskov, că nu intenţionează să „închidă fereastra” către Europa. Reacția de la Kremlin a venit joi, în contextul în care relațiile sale cu Occidentul au cunoscut o nouă deteriorare din cauza invaziei pornite de Vladimir Putin în Ucraina încă din 24 februarie, transmite Reuters.

Rusia recunoaște că nu vrea să blocheze fereastra către Europa

Astfel, întrebat dacă relaţiile dificile cu Uniunea Europeană (UE) pot anula deschiderea către Europa a Rusiei, extrem de susţinută în vremurile ţarului Petru cel Mare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a replicat că Moscova nu vrea să închidă nimic.

„Nu intenţionăm să închidem nimic”, a explicat oficialul rus.

Practic, conform istoriei, Petru cel Mare, care a condus imperiul rus între 1682 şi 1725, a supervizat tranziţia Rusiei către statutul de mare putere europeană şi a fondat oraşul Sankt-Petersburg, supranumit „fereastra Rusiei spre Europa”, mai arată Reuters. Relația dintre UE și Federația Rusă este complicată, după ce, în 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei.

Kremlinul a început să își redirecționeze exporturile către alte state, după sancțiunile UE

Kremlinul susține că a început deja să redirecţioneze o parte din exporturile sale de petrol pentru a limita pagubele provocate de sancțiunile europene.

Liderii statelor UE au convenit luni o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului, precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că sancţiunile UE asupra importurilor de ţiţei din Rusia pe mare vor fi impuse cu o perioadă de tranziţie de şase luni pentru ţiţei şi de opt luni pentru produsele rafinate.

„Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ asupra întregului continent – pentru europeni, pentru noi, şi pentru întreaga piaţă globală a energiei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP.

Mai mult de un sfert din petrolul folosit de Europa a venit anul trecut din Rusia, în UE ajungând aproape jumătate din exporturile ruseşti de ţiţei şi produse petroliere, conform datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA).

Moscova a început să redirecţioneze livrările destinate iniţial Europei, în urma impunerii sancţiunilor, a mai anunţat Kremlinul.

„Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative”, a mai spus Peskov, iar printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, se află India şi China.