Cele două puteri rivale trec dintr-o extremă în alta anunţând una după alta sancţiuni şi contra-sancţiuni, dând în acelaşi timp asigurări că doresc o „dezescaladare” a tensiunilor şi plănuind deschis un viitor summit între Vladimir Putin şi Joe Biden, transmite La Libre.

Relaţiile americano-ruse nu au încetat să se degradeze pe fondul acuzaţiilor Washingtonului de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2020, de spionaj şi de atacuri cibernetice.

Preşedintele Biden a anunţat joi sancţiuni împotriva mai multor persoane şi entităţi ruse, expulzarea a zece diplomaţi ruşi şi interdicţia pentru băncile americane să cumpere direct creanţe emise de Rusia după 14 iunie anul curent.

Răspunsul Moscovei nu a întârziat

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a decis vineri să expulzeze la rândul său zece diplomaţi americani, şi a dezvăluit diverse restricţii care vor complica viaţa reprezentanţilor americani în Rusia, ca şi interdicţia pe teritoriul său a fundaţiilor şi ONG-urilor americane care „se amestecă deschis” în politica sa internă.

Mai mulţi membri ai guvernului lui Joe Biden nu vor mai avea permisiunea Rusiei de a se afla acolo: este vorba de miniştrii justiţiei, securităţii interne, de consiliera de politică internă, de şeful FBI şi de directoarea serviciului de informaţii.

Serghei Lavrov a mai anunţat că Moscova a „recomandat” ambasadorului Statelor Unite, John Sullivan, să se întoarcă la Washington pentru „consultări aprofundate şi serioase”.

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a fost rechemat în ţara sa din 17 martie, după ce Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „ucigaş”.

Potrivit lui, Moscova îşi rezervă dreptul de a lua alte „măsuri dureroase” vizând întreprinderile americane, dar le „ţine în rezervă”.

Summit în studiu

Preşedintele american, dând asigurări că sancţiunile sunt proporţionale, a estimat joi că „a venit” „momentul dezescaladării”.

Dar vineri, Washingtonul a denunţat „o escaladare regretabila” din partea guvernului rus.

„Nu este în interesul nostru să intrăm într-un ciclu de escaladare a tensiunilor, dar ne rezervăm dreptul de a răspunde tuturor represaliilor ruseşti împotriva Statelor Unite”, a spus un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

La rândul său, Kremlinul s-a arătat mai curând satisfăcut de vorbele lui Joe Biden, care şi-a reînnoit oferta pentru un summit cu omologul lui rus „în această vară în Europa” pentru „a lansa un dialog strategic despre stabilitate”.

„Preşedintele Putin a vorbit (primul) despre necesitatea de a normaliza relaţiile şi despre o dezescaladare”, a răspuns purtătorul lui de cuvânt, Dmitri Peskov. El a apreciat „pozitiv” faptul că „punctele de vedere ale celor doi şefi de stat coincid”.

Ministrul rus al afacerilor externe a anunţat de asemenea vineri că priveşte „pozitiv” şi examinează ideea americană a unei întâlniri bilaterale, pe care Finlanda şi Austria s-au declarat gata să o găzduiască.

De la venirea sa la putere, Joe Biden promitea să fie net mai ferm decât predecesorul lui, Donald Trump, acuzat de complezenţă faţă de stăpânul Kremlinului.

Tensiuni în jurul Ucrainei

Rusia şi Statele Unite au văzut relaţia lor degradându-se considerabil după 2014 şi anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea. Chiar sub Donald Trump, care nu ascundea că-l apreciază pe Vladimir Putin, Washingtonul şi-a înmulţit sancţiunile.

Cele anunţate joi sunt o ripostă la giganticul atac cibernetic din 2020, de care a fost acuzata Rusia, care a utilizat ca vector SolarWinds, un editor american de softuri, un produs al căruia a fost piratat pentru a introduce o vulnerabilitate la utilizatori, inclusiv mai multe agenţii federale americane.

Acest balet ruso-american vine în momentul unor tensiuni ruso-ucrainene tot mai mari, Ucraina reproşând Moscovei că ar căuta un casus belli pentru a o invada şi Rusia afirmă despre Kiev că pregăteşte o ofensivă contra separatiştilor proruşi din estul ucrainean.

Occidentalii au cerut Moscovei să-şi reducă forţele în zonă şi îşi arată sprijinul pentru Kiev. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întreţinut pe această temă vineri cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cu cancelarul german, Angela Merkel.

Dl Zelenski, care se afla la Paris, a spus că speră să se reia un armistiţiu în conflictul cu separatiştii proruşi săptămâna viitoare şi a cerut organizarea unui summit cu Vladimir Putin, cu mediere franco-germană.