Reglementarea, asemănătoare cu legislaţia din China,  va intra în vigoare la 1 august, notează BusinessWeek.com.

Potrivit actului normativ, vor fi deveni subiect de monitorizare circa 30.000 de bloggeri ruşi, precum şi companiile care le găzduiesc blogurile.

“Această lege reprezintă un pas înainte către naţionalizarea Internetului şi punerea lui sub controlul Kremlinului”, a spus Matthew Schaaf, coordonator de program la Freedom House, companie de cercetare cu sediul la Washington. “Reglementarea ar putea avea ca efect o îngheţare a libertaţii de exprimare în mediul online din Rusia, făcându-i pe internauţi să se gândească la felul cum căutările pe Google sau postările pe Facebook s+ar putea întoarce împotriva lor”, crede Schaaf.

“Serviciile de inteligenţă ruseşti, la fel ca şi instituţiile similare din SUA, îşi extind aria de acţiune online, iar Rusia trebuie să îşi protejeze informaţiile, pe un teren dominat de companiile americane“, a declarat recent preşedintele Vladimir Putin.

O lege promulgată la 1 februarie conferă instituţiei de stat cu atribuţii în domeniu Roskomnadzor posibilitatea să blocheze, fără o decizie judecătorească, site-urile considerate “extremiste” sau care ar putea afecta ordinea publică.