'Rusia este pe cale să treacă la un regim de plată în avans pentru gazul natural furnizat Ucrainei', a informat Alexander Novak într-un comunicat de presă. Autorităţile de la Kiev trebuiau să plătească până miercuri suma de 3,5 miliarde de dolari datorată Rusiei pentru livrările de gaze naturale însă Moscova nu a primit niciun ban, precizează comunicatul. 'Rusia nu poate şi nu trebuie să fie responsabilă pentru susţinerea economiei ucrainene prin acordarea de reduceri de preţ la gaze naturale şi ştergerea datoriilor', se mai arată în comunicatul ministrului rus al Energiei.

La data de 17 aprilie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina are la dispoziţie o lună să-şi plătească datoriile, în caz contrar Gazprom urmând să solicite plata în avans pentru livrările de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca întreruperi în aprovizionarea Europei cu gaze naturale ruseşti.

Recent, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari. În replică, autorităţile de la Kiev au demarat discuţiile pentru a putea primi gaze naturale în sistem invers din Europa Occidentală via Slovacia.

Uniunea Europeană importă din Rusia un sfert din necesarul său de gaze naturale iar o jumătate din aceste importuri trec prin Ucraina. Întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Ucraina riscă să afecteze şi livrările spre Uniunea Europeană, aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009 cu ocazia disputelor dintre Moscova şi Kiev pe tema preţului gazelor naturale.
Sursa: Agerpres