"Rusia se transformă din nou într-un jucător serios în regiunea Orientului Mijlociu", a constatat el, într-o conferinţă susţinută la Centrul Woodrow Wilson din Washington, remarcând că, după dezintegrarea Uniunii Sovietice, Moscova nu a avut o lungă perioadă de timp un rol proeminent în această regiune.

"Situaţia a început să se schimbe după evenimentele din Libia, când Rusia a suferit a doua înfrângere consecutivă după căderea regimului lui Saddam Hussein în Irak", a afirmat Halevy, indicând că "asistăm astăzi la revenirea Moscovei în Orientul Mijlociu".

Un argument în acest sens ar putea servi, în opinia sa, sprijinul acordat de Rusia regimului sirian în scopul "menţinerii situaţiei" în această ţară şi al "păstrării lui al-Assad (Bashar, preşedintele sirian) la putere".

În acelaşi context, ex-nr.1 al serviciului secret extern israelian a amintit de contractul încheiat săptămâna trecută de Rusia cu Irakul privind livrări de arme în valoare de peste 4 miliarde de dolari. "Ironia sorţii face ca doar după câţiva ani de la căderea lui Saddam Hussein, Rusia să înceapă să revină în Orientul Mijlociu via Irak şi alte ţări", a mai afirmat el, subliniind că, "într-un fel sau altul, Moscova începe să-şi arate caracterul în această zonă a lumii".

În opinia sa, Orientul Mijlociu devine treptat "arenă de conflict internaţional", unde se ciocnesc interesele a două mari puteri – SUA şi Rusia."Acest factor nu poate fi negat, nu poate fi ignorat", a adăugat el.
Sursa: Agerpres