Motivul oficial furnizat de Rospotrebnadzor este încălcarea normelor sanitare, însă inspecţiile vin după ce Moscova şi Occidentul au adoptat o nouă rundă de sancţiuni reciproce pe fondul crizei din Ucraina. Rospotrebnadzor dezminte însă că acţiunile sale sunt motivate politic.

"Există unele plângeri referitoare la calitatea şi siguranţa produselor McDonald's", a informat Rospotrebnadzor.

Joi, Rospotrebnadzor a derulat mai multe inspecţii la restaurantele McDonald's din regiunile Sverdlovsk, Tatarstan, Voronezh şi Moscova. De asemenea, Agenţia a dezvăluit că are de gând să organizeze inspecţii similare în republica Başkortostan şi în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.

Miercuri, Rospotrebnadzor a ordonat închiderea a patru restaurante McDonald's din Moscova, printre care e numără şi restaurantul McDonald's din Piaţa Puşkin, care a atras faimoasele cozi fără sfârşit ale consumatorilor sovietici când a fost deschis în ianuarie 1990.

Reţeaua de restaurante McDonald's din Rusia este compusă din 424 de unităţi, iar Rusia este una din primele şapte pieţe pentru McDonald's, exceptând SUA şi Canada.

Fondat în 1940, McDonald's este cel mai mare lanţ de restaurante de tip fast-food din lume. În prezent, grupul are peste 35.000 de restaurante în 119 de ţări iar anul trecut veniturile sale au depăşit 28 de miliarde de dolari.AGERPRES