Rusia ar putea ataca Republica Moldova, dacă va câștiga în Ucraina

Rusia atacă Republica Moldova?! Șeful Armatei Belgiene, Michel Hofman, a avertizat că după Ucraina, Kremlinul ar putea ținti Republica Moldova, precum și statele baltice.

În timp ce îi vizita pe soldații belgieni staționați în România, Hofman a declarat pentru postul belgian de știri VRT că Rusia „a demonstrat deja voința de a ataca un vecin”.

Potrivit acestuia, limbajul lui Vladimir Putin este mereu ambiguu. Prin urmare, este posibil să aibă și alte planuri ulterior, fie în sud, în Moldova, fie în statele baltice.

„Europa trebuie să se pregătească urgent și să transmită clar că poate să-și apere teritoriul și că va riposta dacă va fi necesar”, a declarat Michel Hofman.

Ucraina a reușit să țină piept invaziei rusești declanșate în februarie 2022. Cu toate acestea, nu există semne că rezistența Kremlinului ar slăbi.

Șeful armatei belgiene a adăugat că „Rusia s-a orientat către o industrie de război”. Michel Hofman a avertizat că în prezent, pare că forțele Moscovei sunt slăbite din cauza conflictului curent cu Ucraina, însă această slăbiciune este de durată limitată.

Dacă Rusia va ieși învingătoare în război, Hofman estimează că va reconstitui în cele din urmă aparatul militar și forțele armate.

Transnistria beneficiază de sprijinul Kremlinului

Republica Moldova se învecinează cu Ucraina, iar una dintre regiunile sale, Transnistria, beneficiază de sprijinul Kremlinului. Transnistria operează ca un stat nerecunoscut încă de la dezintegrarea URSS.

Își menține simbolurile sovietice, cum ar fi steagul cu ciocanul și securea, și a adoptat limba rusă drept limbă oficială.

La vest de Rusia, statele baltice sunt acoperite de clauza de apărare comună a NATO. Orice agresiune a trupelor conduse de Putin împotriva Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea precipita un conflict extins.

Moldovenii, îngrijorați cu privire la un posibil atac rusesc

Amintim că luni, pe 18 decembrie, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că țara sa are nevoie de implementarea unui sistem modern de apărare antiaeriană pentru a contracara amenințările din partea Rusiei.

Declarațiile sale au venit la trei zile după adoptarea unei noi strategii de securitate de către Parlamentul Republicii Moldova. Această strategie identifică Moscova drept principala amenințare la adresa securității țării și a guvernului său pro-european. Mai multe puteți citi aici.