Rusia l-a convocat pe ambasadorul Finlandei la Moscova

Rusia l-a convocat pe ambasadorul Finlandei la Moscova, marți, pentru a-și exprima opoziția față de un nou acord în domeniul apărării încheiat între Helsinki și Washington. Acest acord oferă SUA acces extins la zona din jurul lungii frontiere pe care Finlanda, cea mai recentă membră a NATO, o are cu Rusia. Potrivit acordului de consolidare a cooperării militare, SUA pot oferi acces rapid și asistență Finlandei în caz de conflict.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, a spus că ambasadorul Finlandei la Moscova a fost informat că Rusia nu va tolera consolidarea militară a NATO la granița sa, pe care Kremlinul o consideră o amenințare la adresa securității sale. În consecință, Guvernul de la Moscova va lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile „agresive” ale Finlandei și ale aliaților săi.

Acordul dintre Helsinki și Washington identifică 15 facilități și zone din Finlanda, inclusiv patru baze aeriene și un port militar, la care armata americană va avea acces nelimitat și unde va putea depozita echipamente militare și muniții, relatează agenția de presă Reuters.

Maria Zakharova
Maria Zakharova (SURSA FOTO: kremlin.ru)

De ce a intrat Finlanda în NATO?

Decizia Finlandei de a adera la NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) a fost influențată de o serie de factori și considerații complexe, care includ contextul istoric, evoluția regională, aspectele de securitate, schimbările geopolitice și relațiile internaționale.

Istoria relațiilor cu Rusia. Finlanda a avut o istorie complicată în relațiile cu Uniunea Sovietică și, ulterior, cu Federația Rusă. După cel de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a adoptat o politică de neutralitate și a fost obligată să accepte anumite condiții impuse de Uniunea Sovietică pentru a-și menține independența. În contextul schimbărilor geopolitice și al noilor amenințări la adresa securității, aderarea la NATO ar putea fi văzută ca o formă de asigurare a suveranității Finlandei și de a evita presiunile externe.

Invazia Rusiei în Ucraina. Evenimentele din Ucraina, în special anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, au modificat dinamicile de securitate în regiunea Baltică și au generat îngrijorări în rândul statelor vecine. Agresiunea rusă a determinat o reevaluare a securității și a necesității consolidării cooperării militare pentru țările din regiune.

Schimbările în cadrul NATO. Evoluțiile în cadrul NATO, inclusiv întărirea parteneriatelor și cooperarea între membrii săi, au făcut organizația mai atractivă pentru Finlanda. NATO a dezvoltat parteneriate și cooperare cu statele din afara organizației, iar acest lucru a contribuit la îmbunătățirea securității și colaborării regionale.

Climatul de Securitate Regională. Creșterea preocupărilor privind securitatea în regiunea Baltică și existența unor tensiuni crescânde între NATO și Rusia au influențat decizia Finlandei. Aderarea la NATO este văzută ca o modalitate de a contribui la stabilitatea regională și de a consolida poziția în cadrul unei alianțe puternice.