Finlanda va închide începând de vineri toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui mai nordic. Decizia vine ca o încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil către națiunea nordică, a declarat miercuri prim-ministrul Petteri Orpo.

Finlanda închide aproape toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia

De la începutul lunii, peste 600 de persoane fără documente de călătorie valabile pentru Uniunea Europeană au venit în Finlanda prin Rusia. Acest lucru a determinat Helsinki să închidă mai multe puncte de trecere și să acuze Moscova de dirijarea migranților. Kremlinul neagă însă acuzațiile.

„Guvernul a decis astăzi să închidă mai multe puncte de frontieră”, a declarat prim-ministrul Petteri Orpo într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Solicitanții de azil provin dintr-o gamă largă de națiuni, inclusiv din Yemen, Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia și Siria, conform autorităților de imigrație.

Garda de frontieră finlandeză a declarat miercuri că intrarea ilegală organizată în Finlanda a continuat la frontiera cu Rusia și s-a mutat mai spre nord de-a lungul frontierei de 1.340 km, la Vartius și Salla, două puncte de frontieră care încă acceptau cereri de azil.

„Există semne tot mai mari că situația se înrăutățește la frontiera de est”, a spus Orpo.

Finlanda va închide trei dintre cele patru puncte de trecere a frontierei rămase, începând de la miezul nopții de vineri, lăsând deschis doar punctul de trecere Raja-Jooseppi.

„Raja-Jooseppi este cel mai nordic (punct de trecere a frontierei) și necesită un efort real pentru a ajunge acolo”, a spus Orpo.

Moscova critică închiderea parțială a frontierei

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat luni că returnarea persoanelor care nu îndeplinesc criteriile pentru azil a devenit imposibilă și a cerut o soluție la nivelul UE pentru a opri intrarea necontrolabilă în zona Schengen din Europa.

Kremlinul a declarat luni că a depus un protest formal împotriva închiderii parțiale a frontierei, spunând că decizia reflectă o poziție anti-rusă.

În 2021, Polonia, Lituania și Letonia au acuzat aliatul apropiat al Moscovei, Belarus, că a creat artificial o criză de migrație la frontierele sale prin aducerea de persoane din Orientul Mijlociu și Africa și încercând să le împingă peste frontieră. Această acuzație a fost însă negată în repetate rânduri de Belarus.