Aderarea Rusiei la NATO este posibilă dacă aceasta corespunde intereselor ei, însă Moscova trebuie să ia în mod autonom o decizie în acest sens, a declarat marţi, la Washington, reprezentantul permanent al SUA la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles, Ivo Daalder, transmite miercuri RIA Novosti.

‘Eu am o viziune foarte simplă asupra posibilităţii aderării Rusiei la NATO. Tratatul Organizaţiei Atlanticului de Nord stipulează în mod clar că orice ţară, orice ţară europeană are dreptul să se integreze în Alianţa Nord-Atlantică. Rusia este o ţară europeană şi, în consecinţă, are tot dreptul să adere la Organizaţie. Însă decizia privind calitatea Rusiei de ţară membră a NATO trebuie să aparţină autorităţilor ruse’ – a declarat Ivo Daalder, adăugând că, în acest caz, Rusia ar trebui să se conformeze ‘procedurilor şi regulilor stabilite’ în cadrul Alianţei.

Declaraţia responsabilului american intervine în contextul în care o reuniune a Consiliului Rusia-NATO este programată pentru miercuri 22 septembrie la New York.

În acelaşi context, reprezentantul permanent al SUA la NATO a subliniat că Rusia trebuie să stabilească în mod autonom formatul relaţiilor sale cu blocul nord-atlantic şi perspectivele de aderare ale acesteia la organizaţie pot fi invocate numai în cazul în care Rusia îşi va anunţa singură intenţia de a adera la Alianţă.

‘Nu putem discuta în detaliu această problemă pentru că ea nu se află pe ordinea zilei. Rusia nu a pus această problemă pe ordinea zilei’ – a spus Ivo Daalder, indicând că şi actualul format al relaţiei dintre Rusia şi organizaţie – Consiliul Rusia-NATO – este unul de succes, referindu-se, între altele, la tranzitul transporturilor destinate coaliţiei occidentale din Afganistan prin Rusia.