Kremlinul a impus deja o serie de sancţiuni comerciale Turciei însă măsurile luate până acum nu au afectat şi exporturile energetice ruseşti spre Turcia, care sunt vitale pentru relaţiile economice bilaterale. Ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a precizat că deocamdată nu a fost luată nicio decizie cu privire la proiectul gazoductului Turkish Stream şi nici cu privire la centrala nucleară pe care o companie rusească o construieşte în Turcia. 

În schimb, sursele citate de Reuters au declarat că Gazprom aşteaptă instrucţiuni din partea preşedintelui rus Vladimir Putin. 'Ne aşteptăm ca, cel mai probabil, şeful statului să anunţe îngheţarea proiectului Turkish Stream, sau cel puţin o anumită amânare', a declarat una dintre surse. 'Sperăm în continuare că Turkish Stream va fi amânat cu câţiva ani, decât să fie anulat complet', a declarat o a doua sursă. 

Conducta Turkish Stream ar urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom şi compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia. Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an, însă, deocamdată, guvernele rus şi turc nu au semnat un acord oficial în acest sens. 

La finele anului trecut, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, o conductă destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

AGERPRES