Un purtător de cuvânt al Guvernului declara, săptămâna trecută, că preşedintele Vladimir Putin şi premierul Alexis Tsipras intenţionează să discute în timpul vizitei legăturile economice şi sancţiunile impuse de Uniunea Europeană Moscovei.

„Suntem pregătiţi să luăm în considerare acordarea unui discount la preţul gazelor naturale livrate Greciei”, a declarat sursa citată pentru Kommersant.

Reprezentanţii Gazprom şi ai ministerului Energiei de la Moscova nu au comentat informaţia.

Sursele au explicat că, în schimbul acordării unui discount la preţul gazelor naturale şi unor noi împrumuturi, Rusia vrea să aibă acces la unele active din Grecia.

Gazprom a anunţat, în 2013, că vrea să achiziţioneze compania de distribuţie a gazelor naturale din Grecia, DEPA, dar a renunţat la ofertă, deoarece nu a primit garanţii privind situaţia financiară a DEPA.

În 2014, DEPA a încheiat un nou contract pentru furnizarea de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, contract ce include şi o reducere retroactivă de preţ cu 15%, începând cu luna iunie 2013. Noul acord prelungeşte pentru 10 ani, până în 2026, actualul acord dintre cele două companii.

Gazprom este cel mai mare furnizor al companiei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia.AGERPRES