Un purtător de cuvânt al grupului rus de stat Rosatom a precizat că aceasta va fi construită la Dabaa, nordul Egiptului, lucrările fiind prognozate să se finalizeze în 2022. 

'Prin semnarea acestui acord am făcut primul pas spre îndeplinirea visului Egiptului privind utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice', a declarat preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi cu ocazia ceremoniei de semnare a acordului. Abdel-Fattah al-Sissi a adăugat că proiectul prevede construirea unei centrale de generaţia a treia cu patru reactoare cu o putere de 1.200 de MW fiecare. Deocamdată nu este clar care este valoarea acordului, dar Abdel-Fattah al-Sissi a precizat că împrumutul acordat de Rusia va fi rambursat în decurs de 35 de ani. 

Egiptul intenţiona să construiască o centrală nucleară la Dabaa încă din anii 1980, însă autorităţile de la Cairo au îngheţat acest proiect după dezastrul din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobâl. 

Anterior, Rusia a fost implicată şi în construcţia primei centrale nucleare din Iran, în apropiere de oraşul Bushehr din sud-vestul Iranului. Rusia a transferat controlul operaţional la această centrală în 2013 iar anul trecut a semnat un acord pentru construirea a două noi reactoare la aceeaşi centrală. 

AGERPRES