Bancnotele cu o valoare nominală de 100 de ruble (aproximativ 1,40 dolari sau 1,29 euro) şi sunt 'dedicate intrării Crimeei şi Sevastopolului în Federaţia Rusă', a informat Banca Centrală într-un comunicat de presă. 

Rusia a anexat peninsula Crimeea în luna martie 2014, în urma unei operaţiuni militare criticată de statele occidentale care ulterior au impus mai multe sancţiuni Rusiei, sancţiuni care sunt în continuare în vigoare. 

Noile bancnote de 100 de ruble înfăţişează principalele monumente arhitectonice din Crimeea, precum castelul Cuibul Rândunicii din apropiere de Yalta sau un monument naval din Sevastopol, oraşul portuar unde se află baza flotei ruseşti la Marea Neagră. Alte imagini imprimate pe aceste bilete, din care au fost imprimate 20 de milioane de exemplare, sunt figura ţarinei Ecaterina II, cea care în secolul XVIII a extins frontierele Imperiului Rusesc pentru a absorbi Crimeea, precum şi diferite monumente şi structuri religioase. 

Banca Centrală a Rusiei a lansat încă de anul trecut o monedă de 10 ruble cu imaginea Crimeei, celebrând 'reunificarea' peninsulei cu Federaţia Rusă. 

 AGERPRES