În timp ce Ucraina și Rusia continuă să negocieze, bombardamentele continuă și ele, iar în tot acest timp, mii de civili și-au pierdut deja viețile. Pe lângă acest aspect însă, războiul se resimte și în restul globului.

Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

În cadrul unor declarații făcute în cursul zilei de luni, oficialul european a vorbit despre efectele pe care războiul le are asupra întregului glob. Mai exact, acesta susține că Rusia a generat, prin invazia militară în Ucraina, penurie de alimente şi riscuri de foamete la nivel mondial.

Rusia neagă orice fel de acuzație

De cealaltă parte însă, Rusia nu își asumă nicio acuzație și dă vina în continuare pa sancțiunile impuse de Occident. În acest sens, oficialul european subliniază faptul că singura vinovată este, de fapt, Rusia, el subliniind faptul că arma rusă este cea care ”cauzează penurie alimentară”.

Totodată, el a mai precizat și că cea mai îngrijorătoare situația este la momentul actual în Africa.

„Ruşii susţin că sancţiunile impuse de Occident sunt responsabile de penuria alimentară şi de creşterea preţurilor, dar cauzele nu sunt sancţiunile. Rusia lansează bombe asupra câmpurilor din Ucraina, iar navele militare ruse blochează zeci de vase încărcate cu grâu. Rusia bombardează oraşe ucrainene şi provoacă foamete în lume. Deci, să nu mai blameze sancţiunile.

Efectele vor fi fără precedent

Armata rusă este cea care cauzează penurie alimentară. Iar Africa este o sursă majoră de îngrijorare, deoarece este expusă în mod special la criza alimentară care va veni”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Monde.

Menționăm faptul că precizările oficialului european vin după ce vineri, la finalul săptămânii trecute, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a tras un semnal de alarmă.

FAO anunţa atunci că preţurile produselor alimentare au atins cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Rusia şi Ucraina sunt primul, respectiv al cincilea exportator de grâu pe plan mondial, reprezentând 30% din aprovizionare.

În același timp, mai există temeri și că ar putea apărea revolte din cauza lipsei de alimente în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. Egiptul, Turcia, Bangladeshul şi Nigeria sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina.